Încep să se deschidă porţile puşcăriaşilor. Un deţinut a fost deja eliberat din Penitenciarul Galaţi

0
0
Un deţinut a fost deja eliberat. Foto: Adevărul
Un deţinut a fost deja eliberat. Foto: Adevărul

Instanţele de judecată au dispus, în cursul zilei de sâmbătă, punerea în libertate a unei persoane aflată în custodia Penitenciarului Galaţi, ca urmare a aplicării prevederilor legale din noul Cod Penal şi ale noului Cod de Procedură Penală.

În plus, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 836 din 30 octombrie 2013 şi Ordonanţa de Urgenţă 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul Penitenciarului Galaţi s-a constituit şi au funcţionat două comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal din cadrul Biroului Evidenţă al unităţii. Acestea au  avut sarcina de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale.

Ca urmare a acestei analize, s-a constatat că se impune sesizarea instanţelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate.

"Menţionăm că modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile având doar sarcina de a sesiza instanţele competente în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi, Simona Costache.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite