Galaţiul va avea un sistem informatic integrat în valoare de 1 milion de euro. Totul va funcţiona din decembrie 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul este finanţat în cea mai mare parte a lui din fonduri nerambursabile şi presupune nu doar implementarea sistemului informatic integrat, ci şi şcolirea angajaţilor Primăriei Galaţi, precum şi elaborarea unei strategii de dezvoltare durabilă până-n 2027.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că oraşul va beneficia de aproape un milion de euro prin proiectul „Implementarea unui sistem informatic integrat de management al documentelor, arhivă electronică şi managementul relaţiei cu cetăţenii, arhivă electronică şi managementul relaţiei cu cetăţenii şi mediul de afaceri, elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Durabilă şi Smart City”. 

Contractul de finanţare a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în data de 10 decembrie 2018, urmând să fie implementat din 11 februarie 2019 până la data de 11 decembrie 2019 (când, cel puţin în teorie, ar trebuie să fie funcţional). 

„Obiectivul general al proiectului constă în optimizarea proceselor şi creşterea eficienţei serviciilor publice ale Primăriei Municipiului Galaţi prin punerea la dispoziţie de servicii administrative şi guvernare locală utilizând mijloace electronice, prin implementarea unui sistem informatic de management integrat cu funcţii de e-administraţie şi e-guvernare şi elaborarea strategiilor de Dezvoltare Durabilă şi Smart City pentru municipiul Galaţi”, a informat municipalitatea.

În fapt, aveam de-a face cu trei lucruri distincte. Primul este implementarea unui sistem informatic de management integrat, care presupune, evident, dotarea tehnică aferentă, softuri specializate şi un flux de lucru (mai ales pe partea de documente şi avize) bine pus la punct.

A doilea aspect al proiectului este calificarea personalului. Mai exact, este vorba despre formarea profesională a unui număr de 123 de persoane în vederea sprijinirii acţiunilor de implementare a unui sistem informatic de management integrat şi planificare strategică.

În fine, a treia măsură este dezvoltarea capacităţii de planificare strategică la nivelul administraţiei publice locale din Municipiul Galaţi prin realizarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă pentru orizontul 2021-2027 (deci cincinalele lui Ceauşescu erau pistol cu apă) şi a Strategiei Smart City.

Toate trei sună foarte bine (chiar dacă există şi aspecte cam încifrate, destul de greu de înţeles de către publicul larg), dar rămâne de văzut cât vor fi de folositoare pentru ca administraţia publică să funcţioneze mai bine în slujba cetăţenilor, prin servicii publice de calitate, străzi mai bune, curăţenie, ecologie, taxe mai mici samd. 

Deocamdată, percepţia publicului se reduce doar la ideea că „se iau calculatoare noi, de un milion de euro, la primărie”, ceea ce, până la proba contrarie, este partea cea mai evidentă a costisitorului program în curs de implementare.

Valoarea totală a proiectului este de 4.437.890 de lei (adică aproape un milion de euro), din care finanţare nerambursabilă 3.731.172 lei. Manager de proiect este Cristi Marian Ochiu, şeful Direcţiei de Relaţii Publice şi Managementul Documentelor.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite