Aici sunt banii dumneavoastră: piaţa fantomă cu o singură tarabă, la care nu vinde nimeni. A costat 1 milion de euro şi a lăsat o şcoală fără teren de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa inutilă din Galaţi FOTO Costel Crângan
Piaţa inutilă din Galaţi FOTO Costel Crângan

De peste opt ani, în centrul oraşului Galaţi se află o clădire care a costat bugetul public un milion de euro. Este vorba de o aşa-zisă piaţă agro-alimentară („Piaţa Veche“), însă care are o singură tarabă, la care nu vinde nimeni. De asemenea, în clădirea construită „pentru producătorii agricoli“ nu există nici urmă de aşa ceva, ci un birou de copiat acte, un economat, un birou al administraţiei, o fostă cafenea şi mai multe încăperi pustii.

Obiectivul a fost ridicat pe terenul de sport al Şcolii Gimnaziale nr.26 „Ion Creangă“ din Galaţi, unde învaţă circa 500 de elevi care, din cauza investiţiei primăriei, au rămas cu mai puţin spaţiu pentru orele de sport.

Fezabilitate doar pe hârtie

Dicuţiile legate de construirea pieţei sunt vechi de circa trei decenii şi au pornit de la faptul că în zonă a existat, înainte de sistematizarea făcută de comunişti (1950-1970), o piaţă de succes. A fost făcut chiar şi un studiu de fezabilitate din care a rezultat că investiţia ar fi oportună, iar Consiliul Local a aprobat finanţarea de la bugetul local.

Dat fiind că investiţia urma să lase Şcoala Gimnazială nr. 26 fără teren de sport, proiectul a fost contestat vehement de părinţi, de elevi şi de profesori, însă toate acestea nu i-au impresionat pe edili. Nici măcar faptul că sub teren au fost găsite vestigii istorice nu a putut opri avântul constructorilor: situl a fost introdus în conservare fără descărcare arheologică, pe motiv că se va putea săpa ulterior dacă va fi nevoie.

Dată în folosinţă acum mai bine de opt ani, „Piaţa Veche“ are o esplanadă asfaltată, cu o suprafaţă de 950 mp, pe care există o singură tarabă, la care nu vinde nimeni nimic. Nici în clădirea de 400 mp nu găseşti nici urmă de aşa producători agricoli. La demisol sunt nişte încăperi goale (deşi scrie „Măcelărie“), un birou al administraţiei în care nu este nimeni (deşi ar fi trebuie să fie conform programului afişat) şi un magazin de tip economat. La nivelul superior descoperim un spaţiu gol (a fost o cafenea care s-a închis din lipsă de clienţi) şi un centru de copiat documente.

Piaţa inutilă din Galaţi FOTO Costel Crângan

Piaţa inutilă din Galaţi FOTO Costel Crângan

Miza pieţei

Locuitorii zonei ne-au mărturisit că „Piaţa veche“ nu a fost niciodată o piaţă în adevăratul sens al cuvântului. „Era un grup de presiune format mai ales din vechi activişti comunişti care locuiesc în zonă. Miza nu a fost să se construiască piaţa, ci să dispară terenul de sport. Copiii făceau zgomot, iar urechile sensibile ale domnilor foşti activişti nu suportau“, ne-a spus Aurel Roşca, un gălăţean ai cărui copii au învăţat la „Ion Creangă“.

Acesta a propus şi o soluţie interesantă de redare a clădirii către Şcoala nr 28. „Partea unde funcţionează centrul de copiatoare şi cafeneaua ar putea fi lejer o sală de sport pentru elevi. Dedesubt se pot face vestiare şi ce mai trebuie. Terenul e bun de parcare, căci în zonă e jale. S-ar face dreptate“, a mai spus gălăţeanul.

Piaţa inutilă din Galaţi FOTO Costel Crângan

Piaţa inutilă din Galaţi FOTO Costel Crângan

Actualii edili ai Galaţiului spun că pustietatea scumpă din „Piaţa Veche“ are o explicaţie simplă: lipsa de doritori pentru spaţiile de închiriat. Investiţia este în patrimoniul Administraţiei Pieţelor, care practică tarife de închiriere identice cu restul pieţelor, însă cei care au încercat să vândă aici produse de origine agricolă au fost nevoiţi să renunţe din lipsă de clienţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite