Galaţiul, gazda unei competiţii internaţionale de şah. Seniorii sunt impresionaţi de stilul de joc al copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei zile, la Galaţi se vor strânge aproximativ 150 de împătimiţi ai şahului! Toţi vor participa la Trofeul Şah Club Galaţi, competiţie ajunsă la a şasea ediţie. Organizatorii pun la bătaie diplome, cupe şi premii în bani.

Aproximativ 50 de copii şi adulţi au dat joi startul competiţiei de şah, care se desfăşoară până duminică în holul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. 

Prima etapă a turneului a pus faţă în faţă copiii şi seniorii. Iar confruntarea se dovedeşte a fi serioasă de fiecare dată, după cum ne recunoaşte şi Constantin Călinoiu, care practică acest sport de peste 50 de ani. „Nu mă dau în lături să joc cu aceşti puşti de 10-12 ani. Toţi se dovedesc isteţi de parcă ar fi computere. Şi mai curajoşi decât eram noi la vârsta lor. Mă bucur când văd că ei câştigă pentru că observ cât îşi doresc”, a spus acesta. 

Îşi aminteşte că prima oară a jucat şah în 1953, cu profesorii de la şcoală.

„La un moment dat, ca să mă intereseze acest sport, profesorii jucau un leu-un parfeu, ca să ne atragă spre şah. Şi aşa câştigam un leu la fiecare joc reuşit”, ne-a povestit domnul Constantin. 

La 12 ani, Samuel Ghimpu practică deja şahul de şase ani. 

„Mi-a plăcut cum juca mama şi apoi am început şi eu. Am ajuns la concursuri şi de atunci a început să-mi placă foarte mult. M-a ajutat şi la şcoală, pentru că am devenit mai bun la matematică", a spus Samuel. 

Este cea de-a şasea ediţie a Trofeului Şah Club Galaţi, dar în acest an este prima oară când competiţia s-a extins la nivel internaţional. 

„Avem patru participanţi din Republica Moldova. Ceilalţi sunt din Bucureşti, Tulcea, Slobozia şi Brăila”, a declarat Flavius Mihail, unul dintre organizatori. 

La final, premiile puse la bătaie constau în diplome, medalii, trofee şi bani. La seniori sumele sunt cuprinse între 150 de lei şi 250 de lei, în timp ce la categoria copiilor primul loc este răsplătit cu 170 de lei.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite