Galaţi: Paşaportul biometric ia locul celui clasic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Paşaportul biometric ia locul celui clasic!
Galaţi: Paşaportul biometric ia locul celui clasic!

Noul tip de document are inclus un cip în care sunt stocate datele de identificare ale posesorului Introducerea paşaportului biometric nu aduce niciun avantaj posesorilor, dimpotrivă. Este mai scump, se confecţionează mai greu şi se obţine doar de la Galaţi.


Primele paşapoarte biometrice, despre care s-au spus multe, ba că sunt destinate monitorizării pas cu pas a posesorilor, ba că ar fi un instrument diavolesc,vor intra în posesia solicitanţilor  în cel mult 30 de zile de la momentul întocmirii documentaţiei necesare.

Dacă pentru angajaţii Serviciului noile paşapoarte vor aduce cu sine un volum crescut de muncă, pentru viitorii solicitanţi va fi şi mai trist. În primul rând pentru că preţul „biometricul” este de 2,5 ori mai mare.

E scump şi se face greu

Dacă până acum, pentru un paşaport clasic, se plătea aproape 100 de lei, pentru cel biometric se vor scoate din buzunare 234 de lei. O altă veste proastă este aceea că nu mai este posibilă eliberarea în regim de urgenţă. Dacă un paşaport clasic putea fi ridicat în maximum o săptămână, durata de confecţionare a celui nou poate dura şi până la 30 de zile.

“Nu avem ce face. Se tipăresc la Bucureşti, după care ajung la noi. Acesta este termenul maxim prevăzut de lege, acesta îl dăm şi noi”, afirmă şeful Serviciului Paşapoarte, Aurelian Păduraru.

O altă “bilă neagră” pentru paşaportul biometric este că actele necesare pentru eliberare se pot depune doar la sediul din municipiul Galaţi, de pe strada Domnească nr.102 începând cu ziua de luni, 28 septembrie.

“Dacă înainte,  aveam trei puncte de primire a documentelor şi a cererilor la Galaţi şi unul la Tecuci, acum depunerea acestora se va putea face doar la sediu. Ştiu că va fi greu pentru gălăţenii din nordul judeţului, şi nu numai, dar n-avem ce face. Există un sigur grup de lucru aici”
, a mai precizat Păcuraru.

În fine, dacă până acum funcţionarul de la ghişeu pierdea doar cinci minute pentru verifica datele din dosarul unui solicitant, acum va avea nevoie de cel puţin 15.

Paşapoarte pentru “Pământul făgăduinţei”


Tot acest efort are ca scop principal facilitarea accesului românilor în Statele Unite, fără viză, într-un viitor sperăm cât mai apropiat”, a concluzionat şeful Serviciului Paşapoarte.

Singura veste bună ar fi aceea că posesorii paşapoartelor de tip vechi, le pot folosi până la expirarea lor, chiar dacă este vorba despre un an sau nouă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite