Furtuna şi ploaia torenţială au făcut ravagii la Galaţi. Copaci smulşi, maşini zdrobite şi canalizări aruncate în aer

0
0
Copac doborât de furtună şi căzut peste o maşină la Galaţi FOTO grupul şoferilor din Galaţi
Copac doborât de furtună şi căzut peste o maşină la Galaţi FOTO grupul şoferilor din Galaţi

Cea mai urâtă situaţie s-a înregistrat în zonele joase ale oraşului, acolo unde capacele de canalizare au fost aruncate în aer de forţa apei ce nu mai încăpea în canalizare, deşi, teoretic, a plouat doar cât 60% din capacitatea proiectată de preluare a apelor. Colac peste pupăză, sistemul de undă verde a dat şi el rateuri foarte mari în cursul dimineţii, traficul fiind dat complet peste cap.

Vremea capricioasă din noaptea de duminică spre luni a făcut ravagii în oraşul Galaţi. Zeci de copaci au fost doborâţi de vânt, iar cel puţin opt autoturisme au fost avariate de arborii căzuţi peste parcări.

Pe strada Serei, un autoturism a fost făcut zob de o parte dintr-un uriaş copac ce s-a rupt şi a căzut de-a curmezişul carosabilului. Interesant este că arborele părea să fie perfect sănătos până la acest incident, lucru confirmat şi de locuitorii din zonă.

„Acum două luni am cerut la Primărie să se toaleteze un castan de aici, de aproape, care avea crengi putrede. S-a rezolvat. Ăsta care s-au rupt acum părea să fie perfect sănătos. Ghinion”, ne-a spus Dragoş Popa, locuitor în zonă.

Copaci doborâţi de vânt au produs pagube la autoturisme şi în cartierele Ţiglina 1 (trei cazuri) şi Ţiglina 2 (patru cazuri), însă situaţia este departe de a fi fost centralizată, aşa că este posibil ca numărul incidentelor de acest fel să fie mult mai mare.

Şi în zonele joase ale oraşului au fost probleme. Ploaia torenţială (într-un interval de circa patru ore au căzut, în mai multe reprize, circa 40-50 de litri de apă pe metrul pătrat, a arătat, încă o dată, că sistemul de canalizare din Galaţi este prost făcut.

Asta în ciuda faptului că Apă Canal SA Galaţi (compania publică de utilităţi) a cheltuit în ultimii opt ani peste 50 de milioane de euro (dintre care 42 de milioane de euro cu finanţare europeană prin programul ISPA).

Copac doborât de furtună şi căzut peste o maşină la Galaţi FOTO grupul şoferilor din Galaţi

Ploaia din noaptea de 18 spre 19 septembrie 2016 a umplut până la refuz canalizările, care au refulat, deşi precipitaţiile au fost de doar 60% din capacitatea de preluare proiectată. Asta indică fie că lucrările de modernizare din perioada 2008-2012 au fost făcute de mântuială, fie că întreţinerea canalizării de atunci şi până acum nu a fost făcută cum trebuie.

strada inundata Galaţi FOTO C Crangan

Una peste alta, mai multe capace de canalizare din zona uzinei de apă (spre plaja Dunărea), de pe Faleză şi din Valea Oraşului au fost pur şi simplu smulse de forţa apei care ţâşnea din canalizări, iar pe asfalt s-au format capcane mortale pentru şoferi (bălţi în mijlocul cărora se aflau guri de canal descoperite). Situaţia nu fusese încă rezolvată la ora 10,00, în această dimineaţă.

Şi în alte zone din oraş (Domnească, Bălcescu, Siderurgiştilor)  s-au format bălţi foarte mari din cauza faptului că sistemul de canalizare nu a funcţionat corespunzător.

Trafic dat peste cap la Galaţi FOTO C Crangan

Ca şi acum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, şi sistemul de undă verde (care şi aşa mergea foarte prost) a fost dat complet peste cap, traficul fiind un adevărat chin în dimineaţa zilei de 19 septembrie.

Pe parcursul acestei zile vom reveni cu detalii şi fotografii din oraşul aruncat în haos de o simplă ploaie torenţială.

Mai multe - Galaţi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite