FOTO O viaţă cât un centenar: femeia născută în 1918 care povesteşte experienţa unui veac trăit în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Safta Vasiliu are 8 copii, 16 nepoţi şi 13 strănepoţi şi până acum doi ani a muncit ca un om tânăr. A trecut prin două războaie mondiale şi schimbarea mai multor regimuri politice, iar secretul longevităţii sale este un lucru considerat astăzi de mulţi desuet: munca.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat campania ”O viaţă cât un centenar”, prin care se doreşte aducerea în prim-plan a românilor născuţi în anul 1918, anul Marii Uniri. În cadrul campaniei, în această perioadă, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne din întreaga ţară vor ajunge la cele 250 de persoane care au împlinit sau vor împlini în anul 2018 vârsta de 100 de ani, pentru a-i cunoaşte, pentru a le asculta poveştile şi pentru a învăţa din experienţa unui veac trăit în România. În judeţul Galaţi, sunt cinci persoane care împlinesc 100 de ani în 2018, una din municipiul Galaţi, celelalte din mediul rural.

Astăzi, 14 iunie 2018, reprezentanţii Ministerului de Interne au mers la doamna Safta Vasiliu, care pe 25 decembrie va împlini 100 de ani. Prefectul judeţului Galaţi i-a înmânat drapelul, insigna şi scrisoarea oficială a ministrului Afacerilor Interne, la întâlnire participând şi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, alături de reprezentanţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

”Să împlineşti 100 de ani este mai rar şi greu. Are voinţă, putere de muncă şi dorinţă de viaţă. Secretul ca să ajungă la această frumoasă vârstă este munca, munca şi iar munca. Toată viaţa a muncit pentru familie şi neamuri. Unde a fost nevoie, a fost prezentă. Pe noi, copiii ei, ne-a îndrumat mereu la şcoală. Este un exemplu pentru tinerii de astăzi prin voinţa şi puterea de muncă pe care o are. Întotdeuna ne-a spus să aducem copiii la dumneaei, iar noi să mergem la şcoală, la serviciu”, ne-a declarat unul dintre copiii bătrânei, Niculina Trufă.

Chiar dacă nu mai vede bine, bătrâna nu se poate opri din muncit şi tricotează, simţind firul cu degetele. Singurul său regret este că nu mai poate munci cum o făcea până nu demult, dar se bucură de cei opt copii pe care îi are, care i-au adus 16 nepoţi şi 13 strănepoţi.

”Dacă eşti sănătos la 100 de ani, e bine, mamă, dar dacă eşti bolnav, mai cârcâi. A fost şi greu, dar şi bine. Soţul a murit de ceva timp şi a fost cam greu, pentru că trebuia să meargă copiii la şcoală şi am muncit. M-am dus să muncesc cu ziua, cu prăşitul, cu săpatul, pe la oameni care aveau nevoie. Până iei o pensioară, trebuie să munceşti. Mă bucur de copiii mei pentru că au ascultat, au învăţat şi au fost cuminţi”, ne-a mărturisit  Safta Vasiliu.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite