FOTO Gerul a făcut ravagii în podgoriile gălăţene. Şase milioane de euro pierderi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Vânători, via este bocnă.Ţăranii se tem că la vară nu vor culege nici măcar un strugure
La Vânători, via este bocnă.Ţăranii se tem că la vară nu vor culege nici măcar un strugure

„Situaţia este dramatică, iar mulţi viticultorii sunt în situaţia de a nu avea cum să-şi acopere cheltuielile", spune dr.ing Cristina Simion, directoarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie Viti-Vinicolă Bujoru.

Anul 2012 se anunţă îngrozitor pentru podgorenii gălăţeni. Temperaturile foarte scăzute, care au ajuns şi până la minus 32 de grade Celsius au afectat grav viţa de vie, iar recolta va fi una foarte mică. Ne-au confirmat acest lucru chiar specialiştii Staţiunii de Cercetare şi Producţie Viti-Vinicolă Bujoru, care spun că este unul dintre cei mai proşti ani pentru viticultură din ultimele trei decenii.

Media pierderilor - 50%

Dr.ing. Cristina Simion, director SCPVV Bujoru

Dr.ing. Cristina Simion

În medie, pierderile vor fi de 50% din recoltă", estimează dr.ing. Cristina Simion, directoarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie Viti-Vinicolă Bujoru. „Pe văi, se ajunge chiar la 100%. Încă nu am făcut determinările la modul ştiinţific, dat fiind că zăpada are aproape un metru în via staţiunii şi nu se poate intra, dar temperaturile au fost în zona Bujoru de până la minus 27 de grade, deci sigur avem probleme grave", a mai adăugat Cristina Simion.

Gerul a "muşcat" din recolta livezilor. La vară vom avea fructe puţine şi scumpe! 

Şi ţăranii din satul Vânători sunt foarte îngrijoraţi cu privire la soarta viei. „A fost ger mare şi a fost şi gheaţă pe butuci. Am mai scuturat gheaţa cu băţul, dar vor fi pierderi. Nu ştiu dacă vom avea măcar struguri de gustare la vară", spun sătenii.

image

Specialiştii: „S-a plantat vie haotic!"

Specialiştii de la Staţiunea de de Cercetare şi Producţie Viti-Vinicolă Bujoru sunt de părere că pierderile sunt amplificate şi de faptul că mulţi proprietari (mai ales străini) de podgorii nou înfiinţate nu au respectat tehnologia specifică zonei noastre.

S-a plantat haotic! Noi le-am spus că în România nu se pot face plantaţii pe forma înaltă şi că viţele tinere trebuie să fie muşuroite. Nimeni nu ne-a ascultat. Am vorbit în vânt. Acuma văd cum este clima noastră şi, din păcate, vor avea pierderi foarte mari. Inclusiv soarta plantaţiei este pusă în discuţie", spune dr.ing Cristina Simion.

Vie afectată de îngheţ

Primele teste ştiinţifice cu privire la starea podgoriilor gălăţene vor fi gata undeva în prima decadă a lunii martie.

Şase milioane de lei pierdere doar la Galaţi!

În judeţul Galaţi sunt plantate cu viţă de vie 13.845 de hectare, din care 6.816 ha de vii nobile. Producţia de struguri este estimată la circa 50.000 de tone, cu o valoare de aproximativ 50 de milioane de lei. O pierdere de 50% din recoltă ar aduce podgorenilor gălăţeni pierderi de 25 de milioane de lei, adică în jur de şase milioane de euro.

CITEŞTE ŞI

Ţăranii din Matca se întâlnesc, vineri, la sfat cu reprezentanţii statului 

FOTO Apicultorii sapă tranşee prin zăpadă pentru a-şi salva albinele de la moarte

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite