Fenomen extrem şi rar în judeţul Galaţi: furtună de nisip ca-n Sahel în zona şoselei naţionale DN25

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furtună de nisip în judeţul Galaţi FOTO Grupul Şoferilor din Galaţi
Furtună de nisip în judeţul Galaţi FOTO Grupul Şoferilor din Galaţi

Norul de praf bizar a devenit în scurt timp „vedetă” pe reţelele de socializate. Comentariile pe seama evenimentului oscilează de la uimire şi îngrijorare până la bagatelizare. Medicii spun că nu există un pericol grav din cauza prafului, dar recomandă oamenilor să se protejeze.

Fenomen rar şi extrem în judeţul Galaţi, în zona drumului naţional DN25. Vântul foarte puternic a stârnit un nor de nisip dens, care aminteşte de furtunile din zona Saharei şi Sahelului.

Circulaţia rutieră pe amintita şosea, pe un segment de câţiva kilometri (în special în zona  Hanu Conachi-Tudor Vladimirescu-Piscu), este îngreunată din cauza vizibilităţii scăzute. De asemenea, locuitorii din zonă se plâng că praful dens le intră în locuinţe dus de forţa vântului ce depăşeşte 80 de kilometri la oră.

Dincolo de controversele stârnite pe reţelele de socializare (unde oameni se contrazic, oscilând de la uimire şi  îngrijorare până la bagatelizare) trebuie spus că fenomenul, deşi rar, este cât se poate de explicabil. În zona dintre Tecuci şi Galaţi, învecinată cu DN 25, există mai multe dune de nisip (aluvionar) de mari dimensiuni.

Unele dintre acestea au trecut în ultimele decenii prin ample încercări de stabilizare. La Hanu Conachi s-au plantat arbori, iar în Lieşti, Iveşti, Umbăreşti şi Barcea s-au plantat vii şi arbuşti. 

Din păcate furtuna de luni, 24 februarie, s-a produs pe fondul unei secete îndelungate, care a pârjolit iarba şi uscat nisipul în profunzime. De asemenea, multe dintre plantaţiile viticole au fost desfiinţate în ultimii ani. Aşa se face că volumul de praf ridicat în atmosferă este foarte mare.

În plus, faptul că fenomenul s-a produs într-o zi parţial însorită a dat prafului o tentă portocalie, suprarealistă. Medicii spun că oamenii nu au motive să se îngrijoreze, dar le recomandă să-şi protejeze gura şi nasul atunci când traversează un astfel de nor de nisip.

GalaţiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite