Fals preot, arestat pentru înşelăciune. Cerea bani pentru ridicarea unei biserici, dar i-a cheltuit în scop personal

0
0
Ionuţ Chiriţă FOTO arhiva personală
Ionuţ Chiriţă FOTO arhiva personală

Un tânăr de 20 de ani cerea donaţii de la oameni ca să ridice o biserică în numele Patriarhiei Ortodoxe a Naţiunilor, o structură bisericească nerecunoscută de autorităţi. Ulterior, oamenii şi-au dat seama că au fost păcăliţi şi l-au reclamat la Poliţie pe falsul preot.

Tribunalul Galaţi l-a arestat preventiv pe Ionuţ Chiriţă, un tânăr de 20 de ani, sub acuzaţiile de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi exercitarea fără drept a unei profesii. Iniţial, Judecătoria Galaţi îl plasase sub control judiciar pentru 60 de zile, cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. 

Tânărul a fost reţinut pe 7 septembrie de poliţişti şi urmează să fie şi expertizat psihiatric pentru a se constata dacă are discernământ. În aceeaşi zi, anchetatorii au efectuat o percheziţie la domiciliul tânărului.

Ionuţ Chiriţă a intrat în vizorul poliţiştilor în ianuarie 2021, când a fost prins mergând cu Boboteaza, deşi nu era preot. El le-a prezentat anchetatorilor o diplomă falsă, emisă de aşa numita Patriarhie Ortodoxă a Naţiunilor, care atestă că a devenit preot începând cu data de 20 iulie 2019, iar aceasta este semnată de „Arhiepiscopul şi Mitropolitul Ioan” din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Prins când mergea cu Boboteaza

Ionuţ Chiriţă le-a spus poliţiştilor că a crezut realmente că a devenit preot, iar persoana care i-a eliberat diploma falsă l-a trimis să strângă bani ca să ridice o biserică, unde să activeze ca preot paroh.

„Cu Boboteaza am fost la câteva persoane care m-au solicitat, iar contul pentru donaţii este al meu. Am primit decizie din partea celui care m-a reprezentat cu actele false pentru a-mi face biserică”, a declarat tânărul, pentru „Adevărul“. El susţine şi acum, la 9 luni de la momentul în care a fost prins în haine preoţeşti, că este o victimă în această poveste. 

Pe 4 ianuarie 2021, poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Galaţi s-au autosesizat cu privire la comiterea de către tânărul de 18 ani a unei înşelăciuni. 

„În urma unei sesizări telefonice, acesta a fost depistat, pe strada Drumul de Centură din Galaţi, îmbrăcat în haine preoţeşti şi însoţit de alţi doi tineri, de 17 şi 18 ani, după primele verificări rezultând că acesta ar fi pretins că este preot şi ar fi mers cu Boboteaza la blocurile din zona respectivă”, a declarat comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Escrocherie cu repetiţie

Tânărul nu le-a putut prezenta poliţiştilor o legitimaţie de preot al Bisericii Ortodoxe Române. În schimb, le-a spus că ar fi preot într-o altă organizaţie religioasă ortodoxă, cu sediul în Braşov, respectiv Patriarhia Ortodoxă a Naţiunilor.

„În mod clar este o victimă în tot ce s-a întâmplat. Este un copil orfan, crescut la casa de copii. A fost educat în spiritul ortodox şi a dorit să devină preot. A primit toate actele necesare de la această Patriarhie Ortodoxă a Naţiunilor şi chiar a crezut că poate activa legal ca preot. Nu cred că poate fi tras la răspundere când intenţiile lui au fost cât se poate de onorabile. Am cerut să se facă verificări la Patriarhia Ortodoxă a Naţiunilor şi să se constate dacă funcţionează legal sau nu. Dacă nu funcţionează legal, să îi fie sistată activitatea, astfel încât să nu mai inducă în eroare oamenii de bună credinţă care vor să devină preoţi”, ne-a declarat Biatrice Martiş, avocata lui Ionuţ Chiriţă.

Ulterior, poliţiştii au extins cercetările, stabilind şi că, în luna decembrie 2020, prin intermediul unui cont deschis pe un site de socializare, declinându-şi aceeaşi calitate de preot, tânărul a cerut diverse sume de bani în scopul construirii unui lăcaş de cult. După un an, falsul preot a repetat scenariul, dar a fost dat de gol de cei de la care luase bani.

”În perioada ianuarie 2021 – septembrie 2021, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au fost înregistrate mai multe plângeri penale, prin care se sesiza faptul că o persoană care şi-a atribuit calitatea de preot, sub pretextul fals al obţinerii unor ajutoare financiare, a înşelat mai multe persoane, cu diverse sume de bani, respectiv a iniţiat pe reţelele de socializare o campanie de strângere de fonduri pentru un lăcaş de cult şi şi-a însuşit sumele donate”, a stabilit procurorul de caz.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Înşelăciune prin metoda „premiul“, pedepsită după 10 ani. Tehnica folosită pentru a obţine 5.000 de euro

Cum se pune în practică o înşelătorie prin metoda „şmen”. Bărbat căutat de Poliţia din Alba VIDEO

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri