Epidemie de rubeolă în liceele gălăţene! Nu mai puţin de 569 de cazuri s-au înregistrat în primul trimestru al acestui an
0
De trei ani, Ministerul Sănătăţii n-a mai livrat vaccinul gratuit pentru imunizarea elevelor din clasa a VIII-a, iar părinţii bobocilor din clasa I refuză să-şi dea acordul pentru vaccinarea acestora. Efectele n-au întârziat să apară.
Numărul cazurilor de rubeolă a crescut semnificativ de la începutul acestui an.
„În 2012, până la finele lunii martie, s-au înregistrat 569 de cazuri. Foarte multe, prin comparaţie cu cele de anul trecut, când, în aceeaşi perioadă, au fost confirmate doar două cazuri, la copii mici. 392 dintre bolnavii diagnosticaţi cu rubeolă în acest an fac parte din grupa de vârstă 15 - 20 de ani. Prin urmare, vorbim mai ales despre liceeni, dar s-au înregistrat îmbolnăviri şi la tineri care nu frecventează comunităţi şcolare", ne-a informat doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi,
Acesta crede că o posibilă explicaţie pentru recrudescenţa rubeolei ar fi întreruperea campaniilor de vaccinare antirubeolică.
„Până în urmă cu trei ani, vaccinarea s-a făcut obligatoriu elevelor din ultima clasă de gimnaziu pentru că, deşi rubeola nu este o boală gravă, la femeile gravide poate provoaca malformaţii ale fătului şi în cazul contagiunii se impune întreruperea sarcinii. Imunizarea antirubeolică figurează în Programul naţional de vaccinare, însă de ceva vreme, Ministerul Sănătăţii nu a mai asigurat dozele de vaccin necesare. În acest context, se manifestă la nivel naţional o adevărată explozie a numărului de îmbolnăviri", a mai afirmat doctorul Boldea
Şi ar mai fi o cauză, refuzul părinţilor de a le fi imunizaţi copiii, elevi în clasa I-a, cu trivaccinul Priorix care asigură protecţie, nu numai împotriva rubeolei, ci şi a altor două boli ale copilăriei, rujeolă şi oreion. De vină este un zvon neîntemeiat conform căruia acest vaccin ar provoca autism, ca efect secundar al vaccinării.
Din cauza acestui zvon şi, în general, al unei reticenţe care ţine de lipsa unei minime culturi sanitare, tot mai mulţi români refuză să-şi vaccineze copiii punând astfel în pericol, nu numai sănătatea odraslelor lor, ci şi pe aceea a membrilor comunităţilor frecventate de acestea. Epidemia de rubeolă care evoluează în prezent demonstrează acest pericol.
„De obicei, avem probleme serioase în comunităţile de romi, cum sunt cele de la Iveşti, Lieşti sau Brăhăşeşti. Din păcate însă, au o atitudine refractară chiar şi părinţi din mediul urban, unii dintre ei intelectuali. Oricum , conform legii, medicul şcolar sau cel de familie trebuie să aibă acordul părintelui pentru administrarea vaccinului. Peste 60 de părinţi au solicitat în scris să nu li se administreze copiilor lor Pryorix", a mai spus doctorul Boldea.
Rubeola este una dintre asa-numitele "boli ale copilariei", cunoscută în limbaj popular ca pojărel sau pojarul german. Este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie şi este provocată de virusul rubeolic. Se manifestă printr-o erupţie pe piele, inflamarea ganglionilor din zona gâtului, o faringită discreta însoţită si de secreţii nazale.
În formele uşoare de boală inflamarea ganglionilor poate să rămână singurul simptom.