Esteticianul vedetelor, obligat la daune record după ce a fost găsit vinovat de moartea unei paciente
0
Călin Doboş a fost prins în timp ce încerca să fugă din ţară pentru a scăpa de închisoare după pronunţarea sentinţei definitive în procesul în care a fost condamnat pentru ucidere din culpă. Plasticianul vedetelor a fost obligat acum să plătească daune ce însumează sute de miii de lei.
Curtea de Apel Galaţi a pronunţat pe 6 iulie verdictul definitiv în procesul penal deschis împotriva lui Călin Doboş, cunoscut şi ca plasticianul vedetelor. Într-o primă fază, instanţa l-a condamnat pe Doboş la trei ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă şi interdicţia de a exercita profesia de medic pe o perioadă de patru ani.
Acum judecătorii s-au pronunţat asupra pretenţiilor civile ale familiei victimei. Instanţa a stabilit ca Doboş să plătească daune morale şi materiale de 498.500 de lei, la care se adaugă alţi 28.000 de lei către Spitalul de Urgenţă din Galaţi, în contul îngrijirilor medicale primite de pacienta medicului.
Medicul Călin Doboş a ajuns cunoscut în România pentru că a efectuat modelări de sâni, rinoplastii, lipoaspiraţii, liftingurile faciale, injecţii cu Botox sau acid hialuronic pentru mai multe persoane cunoscute, cum ar fi Dana Săvuică şi Viorel Lis. Doboş a susţinut constant că avea dreptul să opereze din 2010, chiar dacă nu-şi finalizase studiile de specialitate.
A murit după o liposucţie
Medicul a intrat în atenţia anchetatorilor în urma decesului unei femei de 37 de ani din Galaţi. Acesteia i-a făcut o liposucţie într-o clinică privată din Galaţi, la acel moment, Călin Doboş fiind specializat în chirurgie maxilo-facială. Rudele femeii l-au acuzat că aceasta a murit după ce a suferit, în timpul intervenţiei făcute de Doboş, mai multe perforaţii ale intestinului.
„Inculpatul deşi nu deţinea un certificat de medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă ce i-ar fi permis să exercite legal profesia de medic în această specialitate, încălcând astfel dispoziţiile art. 370, art. 371 alin. (3) lit. b), art. 379 alin. (1) lit. a), art. 380 alin. (1) lit. b), toate din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, a efectuat o intervenţie chirurgicală de lipoaspiraţie (liposucţie) la data de 19.01.2013 pacientei, în cadrul căreia, printr-o eroare de tehnică chirurgicală, a produs perforarea intestinului subţire - jejun al susnumitei, leziune pe care, pe fondul cunoştinţelor insuficiente şi a lipsei de prevedere şi de diligenţă specifice profesiei de medic, nu a decelat-o în timp util, situaţie ce a condus, la data de 12.02.2013, la decesul victimei pe fondul instalării şocului toxico-septic”, se menţionează în rechizitoriu.
În timpul procesului, judecătorii au exclus ca nelegal administrate probe importante aduse de procurori, printre acestea numărându-se raportul medico-legal de necropsie, referatul medical privind intervenţia chirurgicală, avizul Comisiei de Avizare şi Control a Actelor Medico-Legale emis de IML Iaşi, raportul de expertiză medic-legală de necropsie şi avizul Comisiei Superioare Medico - Legale din cadrul Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”.
Atât doctorul suspectat de ucidere din culpă, cât şi medicii implicaţi în tratarea victimei după internarea în Spitalul de Urgenţă s-au acuzat reciproc de moartea femeii. Călin Doboş a susţinut mereu că nu i-ar fi perforat femeii intestinul şi că aceasta i-ar fi ascuns problemele sale medicale, respectiv că ar fi suferit de TBC şi ar fi avut o tumoră de perete abdominal.
Daunele, subiect de dispută în justiţie
Doboş a contestat daunele materiale şi morale la care a fost obligat de instanţă, susţinând că acestea nu se justifică în cuantumul stabilit de judecători. Magistraţii au fost de cu totul altă părere.
„În speţa de faţă este neîndoielnic că părţile civile au suferit şi un prejudiciu moral ca urmare a faptei inculpatului, întrucât s-au confruntat cu moartea unui membru apropiat al familiei, la o vârstă când momentul decesului era o ipoteză abstractă şi îndepărtată. Apreciem prin urmare că suma acordată de prima instanţă cu titlu de daune morale este una rezonabilă raportat la urmările faptei, dar şi la climatul social din care provenea victima. De asemenea, aceasta este aptă să asigure funcţia reparatorie şi constituie o satisfacţie echitabilă”, este concluzia judecătorilor Curţii de Apel Galaţi.
Prins în timp ce încerca să fugă din ţară
Călin Doboş a fost prins în timp ce încerca să părăsească ţara pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac II. El a fost predat, în primă fază, Poliţiei din Arad, după care au început procedurile pentru executarea sentinţei.
„În data de 12.12.2020, în jurul orei 02.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota s-a prezentat pentru a efectua controlul de frontieră, pe sensul de ieşire din România, cetăţeanul român D.C., în vârstă de 46 de ani, domiciliat în municipiul Bucureşti. La efectuarea verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emis, de către autorităţile din România, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea din data de 11.12.2020, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”, informa Poliţia de Frontieră.