Cum se pregăteşte delicioasa ciorbă de fasole păstăi. Mâncarea ardelenească de tradiţie care însoţeşte preparatul
0Esenţial pentru reuşita preparatului este modul cum preparăm rântaşul în care vom pune la fiert legumele, dar şi ordinea corectă în care adăugăm celelalte ingrediente şi condimentele.
Începem prin a spăla şi curăţa păstăile, scoţându-le aţele şi tăindu-le capetele. Le rupem apoi în două şi curăţăm morocovul, ceapa, usturoiul şi roşiile, tăindu-le în bucăţi grosiere.
”Vom face în paralel un rântaş, vom căli puţină făină şi vom folosi 500 de mililitri de lapte în loc de apă pentru ca supa să iasă îngroşată, aşa cum se făceau iniţial mâncărurile ardeleneşti, cu făină trasă la tigaie”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.
Ingrediente:
- Păstăi-500 de grame;
- Morcov-o bucată;
- Jumătate de ţelină;
- Făină-o lingură;
- Ceapă- o bucată mai mare (250 de grame);
- Boia-un vârf de linguriţă;
- Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri;
- Mărar-o legătură;
- Usturoi-2-3 căţei;
- Cimbru-o crenguţă;
- Roşii-300-400 de grame;
- Pastă de tomate-o lingură (50 de grame).
În acest rântaş vom pune la fiert legumele, mai întâi rădăcinoasele (morcovul, ţelina), apoi pătrunjelul şi ceapa, iar spre sfârşitul fierberii vom adăuga şi verdeaţa. Separat, vom opări păstăile în apă fierbinte cu un praf de sare, ca să le înmuiem uşor. Când legumele încep să se pătrundă, adăugăm roşiile, sarea, boiaua, căţeii de usturoi tocaţi mărunt, cimbrul, pasta de tomate şi păstăile, care vor defini gustul ciorbei noastre.
În ultimele cinci minute ale tratamentului termic, vom pune un capac deasupra recipientului unde facem ciorba, adăugăm şi mărarul, iar ciorba noastră de legume este gata. Preparatul se serveşte cu smântână şi pâine de casă.
Tocană ardelenească
Vom tăia carnea în cuburi, punând-o într-o tigaie la prăjit în ulei sau untură. Când va prinde puţină crustă, vom adăuga un pahar de apă şi o vom mai lăsa să fiarbă pentru 10-15 minute. În tot acest timp, curăţăm cartofii, tăiem varza şi le opărim într-o oală, în care vom pune în prealabil puţină sare.
”Acest procedeu va determina reducerea timpului de preparare termică la cuptor a tocanei, după ce vom adăuga cele două legume peste carne într-un alt recipient”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.
Peste carnea care se sotează sub capac vom adăuga şi bucăţile de ciolan tăiate cuburi şi cârnaţii tăiaţi felii (trebuie puşi cu atenţie pentru a se nu se desface în timpul tratamentului termic). Adăugăm apoi roşiile, usturoiul şi ceapa tăiată în bucăţi mai mari, pentru a da şi volum peparatului.

Tocana ardelenească FOTO laprovincia.ro
Ingrediente:
-Cartofi-500 de grame;
-Varză-un kilogram;
-Cârnaţi-200 de grame;
-Ciolan afumat-200 de grame;
-Pulpă de porc-400 de grame;
-Roşii-500 de grame;
-Ceapă-300 de grame;
-Usturoi-doi, trei căţei;
-Cimbru-o crenguţă;
-Pesmet-100 de grame.
”Ungem apoi un vas cu ulei, îl tapetăm cu pesmet, punem legumele condimentate cu boia şi cimbru, peste care adăugăm şi puţină sare, iar deasupra va veni amestecul de roşii, usturoi şi ceapă. Vom lăsa preparatul pentru 30-40 de minute la cuptor, la o temperatură de 160-170 de grade”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.
Verificăm constant gustul tocanei şi, mai ales, dacă legumele s-au pătruns bine, în special cartofii, iar dacă este nevoie, le mai mai lăsăm la cuptor pemtru 5-10 minute. Tocana ardelenească se serveşte cu brânză rasă deasupra şi mămăligă.