Cum se găteşte apetisantul papricaş de pui cu păstăi. Desertul delicios care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este unul de tradiţie în Ardeal şi nu necesită multe ingrediente. Secretul gustului său apetisant stă în sotarea şi fierberea legumelor cu carnea, dar şi în aromele care îi dau o savoare aparte.

Începem prin a spăla pulpele de pui, pe care le vom săra, lăsându-le apoi pentru câteva minute în repaus. Spălăm apoi, curăţăm şi rupem în două păstăile. Repetăm procesul şi cu ceapa, pe care o vom toca mărunt, ca pentru o tocăniţă.

”Punem la prăjit pulpele, însă le pregătim termic cam în proporţie de 60-70%, pentru că apoi acestea vor fierbe şi alături de păstăi. Adăugăm şi ceapa peste pulpe, pe care o vom sota uşor, iar opţional şi un morcov mic, pe care îl tăiem rondele sau îl punem ras”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

- Pulpe superioare - şase bucăţi;

- Păstăi - 150 de grame;

- Suc de roşii - 100 de mililitri;

- Ceapă - două bucăţi;

- Ardei gras - o bucată;

- Tarhon - un vârf de cuţit;

- Mărar - o legătură;

- Sare şi piper, după gust;

- Boia dulce - un vârf de cuţit;

- Smântână - un pahar.

După ce legumele au început să se înmoaie, adăugăm păstăile şi mai continuăm puţin sotarea. Punem şi puţin apă sau supă, dacă avem, şi lăsăm doar 15 minute să fiarbă la foc mic, pentru că păstăile se vor pătrunde, chiar dacă în aparenţă pare că nu sunt foarte bine făcute.

Punem apoi şi pulpele, definitivând gustul final cu sare, piper şi boia dulce. ”Când uleiul se ridică la suprafaţa preparatului, este un semn că acesta este gata. La final, dregrem papricaşul cu smântână, pe care o amestecăm puţin în prealabil şi o adăugăm cu grijă pentru a nu pasa păstăile, iar apoi închidem focul”, ne dă maestrul Nichi Mărăcine alte câteva mici ponturi, care asigură obţinerea unui preparat delicios.

Înainte de servire, punem puţin mărar şi tarhon peste papricaş, pe care îl putem mânca atât cu pâine, cât şi cu mămăliguţă.

Mălai dulce

Prăjitura ”mălai dulce” este foarte simplu de preparat, iar gustul delicios şi culoarea plăcută vă va cuceri imediat. Începem prin a bate ouăle cu zahăr până obţinem o cremă, după care adăugăm uşor praful de copt, uleiul, mălaiul, făina, sarea, coaja de lămâie şi iaurtul sau smântâna. În tot acest timp avem grijă să încălzim cuptorul bine, la 180 de grade Celsius.

Imagine indisponibilă

Mălai dulce FOTO a1.ro

Ingrediente:

-Ouă-trei bucăţi;

-Zahăr-o cană;

-Ulei-o cană;

-Mălai-o cană;

-Făină-o cană;

-Praf de copt-un plic;

-Esenţă de vanilie- o sticluţă;

-Sare-un vârf de cuţit;

-Coaja de la o lămâie;

-Iaurt sau smântână mai grasă-500 de mililitri.

”Punem în tava de gătit hârtie de copt, o ungem cu ulei, adăugăm compoziţia şi o introducem apoi la cuptor pentru 30-40 de minute. Constant, verificăm prăjitura din tavă pentru a vedea dacă aceasta se coace corespunzător”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

După coacere, se lasă tava să se răcească, se taie prăjitura şi se serveşte cu dulceaţa preferată şi puţină smântână. Recomandarea specialistului este dulceaţa de zmeură, care este uşor acrişoară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite