Cum a reuşit un deţinut să comită zeci de înşelăciuni din penitenciar. Pedeapsa record la care l-au condamnat judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat de 36 de ani a înşelat zeci de persoane din Craiova, Brăila şi Galaţi, folosindu-se de calităţi mincinoase, precum cea de a avocat sau poliţist, pentru a induce victimelor, în special persoane de vârsta a treia, o puternică stare de frică, sub impulsul căreia oamenii i-au dat toţi banii din casă.

Judecătoria Galaţi l-a condamnat, pe 4 iunie, pe Marian Botezatu, un bărbat de 36 de ani., la 24 ani, 4 luni şi 27 zile închisoare pentru înşelăciune în formă continuată.  Decizia instanţei nu este definitivă. Pedeapsa la care a fost condamnat Marian Botezatu este ultima dintr-o serie de 37 de condamnări aplicate acestuia pentru o serie de înşelăciuni comise începând din 2014 la Craiova, Brăila şi Galaţi.

Judecătorii au contopit ultima sancţiune penală la care a fost condamnat Marian Botezatu, de trei ani de închisoare, cu cea 22 de ani, 4 luni şi 27 zile închisoare primiţi pentru seria de înşelăciuni comise din spatele gratiilor. Persoana care îl ajuta să ridice banii de la persoanele ţepuite, Dănuţ Emil Badiu, a fost condamnată rândul său, la 3 ani 6 luni şi o ”coadă” de 646 de zile de închisoare, un rest de pedeapsă rămas neexecutat dintr-o condamnare anterioară.

Marian Botezatu a fost obligat alături de complicele său, Dănuţ Emil Badiu, şi la plata a 38.000 de lei către şapte persoane înşelate, una  dintre victimele escrocheriei orchestrate de cei doi decedând între timp.

Metoda individului de a obţine sume mari de bani din spatele gratiilor era pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Bărbatul s-a folosit de câţiva complici pentru a obţine importante sume de bani de la diverse persoane, în special bătrâni, faţă de care se recomanda drept avocat, servindu-le poveşti lacrimogene cu rude implicate în accidente de circulaţie, care au nevoie de bani pentru a scăpa de răspunderea penală.

”Avocat” sau ”poliţist”, după cum situaţia o cerea

Sub impulsul emoţiilor de moment, unii bătrâni şi-au dat toate economiile din casă sau chiar s-au împrumutat, convinşi fiind că o rudă apropiată fie a comis un accident grav de circulaţie, fie a fost victima unui astfel de eveniment rutier.

Prima dintre victime sale a fost o brăileancă de 59 de ani care a fost contactată de “avocatul” soţului său, anunţând-o că bărbatul a comis un accident şi trebuie să plătească 3.500 de euro pentru a se înţelege cu rudele victimei, banii fiind încasaţi de un necunoscut.

Pe 1 decembrie 2016, o bătrână de 79 de ani a fost  contactată de Botezatu, care o anunţa că fiica sa a produs un accident şi trebuie să dea suma de 3.500 de lei, bani care au ajuns tot la un necunoscut trimis la uşă de deţinut.

A doua zi, pe 2 decembrie, o altă brăileancă a fost convinsă să dea suma de 11.000 de lei, iar pe 4 decembrie, tot o bătrână, de 78 de ani, s-a lăsat şi ea păcălită de Botezatu, care s-a recomandat ca fiind poliţist şi a cerut suma de 4.500 de lei. Pe 6 decembrie 2016, o altă femeie a plătit, la rândul său, 10.500 de lei.

Anunţată că i-a căzut fiul de la etajul al IV-lea al blocului unde locuia

Pe 8 decembrie 2016, însă, o brăileancă de 70 de ani şi-a dat seama la timp de ceea ce i se pregătea şi a refuzat să colaboreze cu falsul apelant. O zi mai târziu, individul din spatele gratiilor a încercat să dea alte patru lovituri, dar, din nou, două dintre „ţinte” nu au putut fi înşelate.

Cea de-a treia a plătit însă suma de 19.000 de lei. Altă femeie a fost anunţată că fiul său a căzut de la balcon, de la etajul IV, şi trebuie să plătească 19.800 de lei pentru ca băiatul să fie transferat la un spital în Bucureşti. Speriată, femeia a dat banii sub impulsul momentului, cu speranţa că îşi va salva băiatul. Pe 10 decembrie, escrocul a mai încasat încă 2.000 de lei de la o altă femeie, însă o altă potenţială victimă şi-a dat seama că este înşelată şi i-a închis telefonul.

Marian Botezatu a continuat să escrocheze diverse persoane din închisoare şi în zilele de 14, 20, 21 şi 22 decembrie 2016, când unul dintre cei apelaţi a dat suma de 5.000 de lei, iar altul a plătit 7.600 de lei. Escrocul a comis înşelăciuni inclusiv în Ajunul Crăciunului şi în ziua de Crăciun.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite