Cum a ajuns Securitatea să facă probleme la Galați chiar și la 35 de ani de la căderea comunismului. Pericolul care îi paște pe trecători

0
Publicat:

Fostul sediu al Securităţii din centrul orașului Galați, clădire în care au fost anchetaţi şi torturaţi sute de deţinuţi politici, stă să se prăbușească. Clădirea este în stare avansată de degradare, fiind un pericol pentru trecători. 

Clădirea, un pericol pentru trecători FOTO: C. Mazilu
Clădirea, un pericol pentru trecători FOTO: C. Mazilu

Imobilul de lângă Catedrala din Galaţi a găzduit, în perioada comunismului, între 1956 şi 1970, sediul Securităţii Statului. 

Construit în etape diferite, începând din ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea şi până în deceniul IV al secolului al XX-lea, aparţinând unor proprietari, imobilul a ajuns, după 1950, să adăpostească una dintre cele mai de temut instituţii din acea perioadă: Securitatea Statului. 

Sute de deţinuţi politici au fost anchetaţi şi torturaţi în camerele de la subsolul imobilului. 

„Am fost arestat împreună cu alţi nouă colegi de la Grupul Şcolar CFR din Galaţi. Am fost dus la securitate şi m-au băgat în celula 12. Ne torturau în camerele de anchetă sau în camerele de la subsol unde să nu se audă zgomot, pentru că mai ţipai, plângeai, te durea tot ce se întâmpla cu tine. Cei care făceau de pază erau, cred, lipoveni pentru că strigau <'orbăria>. Adică să nu se audă vorba. Avem doar 17 ani când mi s-a întâmplat”, îşi amintea Mihai Dionisie, unul dintre supravieţuitorii regimului de exterminare in închisorile Gherla, Jilava, Aiud, Baia Sprie, Periprava şi Galaţi. 

După anul 1970, când noul sediu al Securităţii din Ţiglina I a fost finalizat, imobilul de pe Domnească 102, devine sediul Clubului Sportiv „Universitatea” Galaţi. În anii 1990, a fost sediul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, iar după anul 2004 a găzduit Facultatea de Arte din Galaţi.

De-a lungul anilor, clădirea a suferit o serie de degradări cauzate de cutremurele din 1940, 1977, 1986, 1990, dar şi de dezinteresul manifestat de cei care l-au avut în administrare sau proprietate. În anul 1994, în urma unei expertize tehnice au fost recomandate luarea unor măsuri tehnice de consolidare la structură şi fundaţii. Nu se cunosc cauzele pentru care nu au fost luate măsurile respective. 

Mai multe afișe de atenționare pentru trecători au fost lipite pe imobil FOTO: C. Mazilu
Mai multe afișe de atenționare pentru trecători au fost lipite pe imobil FOTO: C. Mazilu

În 2003 s-a solicitat o nouă expertiză. Nici de această dată nu au fost aplicate măsurile care aveau ca rezultat asigurarea unei exploatări normale a construcţiei. Au început să apară, din ce mai multe deplasări ale pereţilor şi ale plafoanelor, fără însă a pune în pericol clădirea.

În jurul anului 2009, imobilul, ajuns în stare improprie de funcţionare, a fost evacuat. Un incendiu produs în iarna anului 2014 i-a afectat o parte din acoperiş şi interiorul corpului de clădire mai vechi. 

Deoarece starea clădirii este tot mai şubredă, pe ziduri fiind montate de ceva vreme plăcuţe de avertizare pentru trecători: „Atenţie, pericol de accidentare!”, conducerea Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi intenţionează ca să o reabiliteze cu ajutorul fondurilor europene, însă până în prezent nu au găsit soluțiile de finanțare.  

Imobilul a fost clasat ca monument istoric în anul 2014.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite