Cum a ajuns o bijuterie pe patru roţi, unicat în România și vedetă de film, să zacă într-o magazie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul de Istorie din Tecuci are în colecţie o adevărată comoară pe patru roţi, unică în ţară. Este vorba de un Ego, din anul 1924, la fabrica de avioane din Germania. Din lipsă de spaţiu, maşina este expusă publicului ocazional. În restul timpului, este depozitată într-o magazie a muzeului.

Mașina Ego, bijurerie pe roți FOTO: Arhivă, Muzeul ”Teodor Cincu” Tecuci
Mașina Ego, bijurerie pe roți FOTO: Arhivă, Muzeul ”Teodor Cincu” Tecuci

Maşina a fost cumpărată  de ofiţerul Gheorghe Pătraşcu în anul 1932 cu suma de 16.500 de lei, plus un vagon de lemne. Frumoasa bijuterie pe patru roţi este decapotabilă, are caroserie din lemn, 14 cai putere şi o viteză de cel mult 50 de kilometri la oră. Ea a fost donată muzeului din Tecuci în anul 1986.

Demontată de comuniști și lăsată să ruginească

Doi ani mai târziu, automobilul a ajuns la Întreprinderea de Reparaţii Auto. Acolo mecanicii au găsit ascunse o cutie de cartuşe, fapt ce a pus pe jar Securitatea. 

Potrivit istoricilor, în podeaua maşinii s-au găsit un locaş secret unde au fost găsite un pistol și muniţie. În momentul respectiv Miliţia a fost  anunţată și automat s-au făcut percheziţii. Mașina a fost demontată piesă cu piesă. Așa se face că, pe vremea comunismului, mașina a ajuns o ruină.

Salvarea ei a fost inginerul Gabriel Jelea, care aflase că regizorul Nae Caranfil căută un automobil pentru filmul „Restul e tăcere”.  Astfel, mașina Ego a fost restaurată pe cheltuiala casei de film, cu 12.000 de euro și a  fost vedeta filmului „Restul e tăcere”.

Doar două mașini Ego mai există în lume FOTO: Valeriu Precupanu
Doar două mașini Ego mai există în lume FOTO: Valeriu Precupanu

După filmări maşina a revenit la Muzeul din Tecuci. În loc să fie expusă pentru a fi admirată de public, din lipsă de spațiu, muzeul o ține într-o magazie din curtea instituției. Pe perioada de vară atunci când condiţiile atmosferice sunt favorabile, mașina este expusă în curtea muzeului sau scoasă la diverse evenimente. 

Mașina Ego a apărut și în filmul ”Enescu. Geniul și Prințesa” FOTO: Muzeul Teodor Cincu
Mașina Ego a apărut și în filmul ”Enescu. Geniul și Prințesa” FOTO: Muzeul Teodor Cincu

Doar două astfel de automobile mai există în lume

Ultima dată a fost scoasă pe 1 septembrie 2022, cu ocazia împlinirii a 587 de ani de la atestarea documentară a municipiului Tecuci. Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” a organizat o expoziție de mașini retro, în parteneriat cu Retromobil Club România. Conducerea muzeului speră să amenajeze în curând un spaţiu corespunzător unde să fie valorificată.

Muzeul „Teodor Cincu” are în proporție de 80% o colecție de arheologie, la care se adaugă și alte colecții din ultimii ani. Fiind monument arhitectural nu poate expune în interiorul său o mașină de asemenea dimensiuni și nici nu se pretează spațiu.

„Nu suntem un muzeu tehnic care dispune de spații expoziționale mari, cum ar fi Muzeul Național Tehnic din București, sau un muzeu cu mai multe obiecte din această categorie. În cei aproape doi ani de mandat am făcut tot posibilul ca această mașină să fie pusă în valoare: printre care și participarea sa la al doilea film. În incinta muzeului în anul 2022 au fost filmate cadre pentru producția cinematografică <Enescu. Geniul și prințesa> în regia lui Toma Enache. Automobilul Ego a fost parte a filmărilor. Au fost alese doar alte trei locații pentru acest film: București, Ploiești și Iași. Considerăm noi, că este de bun augur că exponatul este promovat alături de oraș într-o producție cinematografică inedită”, a explicat directorul Muzeului  „Teodor Cincu”, Daniel Dojan.

Mașina Ego, apariții în producții cinematografice  FOTO: Muzeul Teodor Cincu
Mașina Ego, apariții în producții cinematografice FOTO: Muzeul Teodor Cincu

De asemenea, instituția de cultură a reușit achiziționarea unei husespecială pentru iarnă, să o ridice pe capre pentru a nu forța roțile, să o pornească regulat, să monteze camere video pentru siguranța exponatului.

„ Multe dintre aceste investiții sunt realizate din fonduri proprii care în ultimii doi ani au crescut exponențial. Suntem în subordinea Primăriei Municipiului Tecuci și la fel ca în anii precedenți am inițiat demersuri pentru construirea nu doar a unui spațiu expozițional pentru mașina Ego dar și pentru construcția unui depozit al muzeului. Decizia investiției nu ne aparține, fiind în proximitate unui monument arhitectural, o astfel de investiție presupune avize de la Ministerul Culturii și un proiect elaborat de un arhitect avizat de M.C. și desigur implementat de  Serviciul Investiții, la fel cum a fost realizat proiectul de reabilitare al muzeului”, a mai adăugat directorul instituției de cultură.

Magazia unde este depozitată Mașina Ego FOTO: Muzeul „Teodor Cincu” Tecuci
Magazia unde este depozitată Mașina Ego FOTO: Muzeul „Teodor Cincu” Tecuci

Este un automobil valoros, deoarece, în 1924, au fost fabricate doar șapte autovehicule din acest model. Mai există doar două astfel de automobile, unul aparține Muzeului Tehnic din Berlin, iar cea de-al doilea este în colecția Muzeului din Tecuci.

În anul 2018, Federația Internațională a Vehiculelor Istorice (FIVA) a acordat automobilului Ego 4/14, Cartea de identitate, care îi atestă valoarea deosebită de patrimoniu tehnic și cultural.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite