Culmea absurdului! Amendă pentru o ambulanţă SMURD fără rovignetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţa SMURD depistată fără rovigenă (in prim plan). Foto: Marius Mototolea
Ambulanţa SMURD depistată fără rovigenă (in prim plan). Foto: Marius Mototolea

Conform legii, ambulanţele sunt scutite de plata taxei de rovignetă, dar, Compania Naţională de Drumuri acordă acest „privilegiu” numai pe baza unei cereri. Cum Primăria gălăţeană, proprietara ambulanţei, n-a ştiut şi n-a cerut, este bună de plată şi doar instanţa poate anula aberanta sancţiune.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a amendat Primăria gălăţeană pentru că binecunoscutul automobil Skoda Octavia break, de culoare roşie, cu însemnele SMURD, pe care îl vedem adesea gonind pe străzi, cu sirena şi girofarurile în funcţiune, a fost depistat circulând în afara oraşului fără să aibă achitată taxa de rovignetă.

Aşa ceva doar în România se poate întâmpla întrucât, în mod firesc, autovehiculele şi autospecialele cu care intervine în situaţii de urgenţă sunt scutite prin lege de plata acestei taxe.

Aşadar, Primăria, care are în inventar ambulanţa Skoda, este bună de plată în jur de 900 de lei.

Încercând să aflăm ce-o fi fost in mintea salariatului de la CNADR, care a prelucrat filmarea cu ambulanţa SMURD (pentru a distinge şi copia în procesul verbal de contravenţie numărul GL 11 SMU), am contactat Serviciul Comunicare din cadrul amintitei companii.

Am purtat două discuţii cu reprezentatul CNADR, care, deşi amabil, a refuzat cu obstinaţie să-şi decline identitatea măcar că este funcţionar PUBLIC.

În prima repriză de conversaţie, ne-a explicat că de vină este un angajat al Primăriei gălăţene.

„Un funcţionar al instituţiei care este proprietara autovehicolului ar fi trebuit să ne trimită o adresă prin care să solicite ca maşina cu numărul GL 11 SMU să fie scutită de plata taxei întrucât este ambulanţă şi, prin lege, are dreptul la scutire”, ne-a declarat reprezentantul CNADR, care a adăugat că doar instanţa de judecată mai poate anula procesul verbal de contravenţie.

Deci, deşi în imaginile suprinse cu camera de filmat (cu care CNADR vânează neplătitori de rovignetă) se vede cât se poate de clar că autovehicolul purtător al numărului GL 11 SMU este o ambulanţă şi cu toate că acest tip de autovehicole sunt scutite de taxă, tot trebuie făcută o adresă prin care se cere aplicarea prevederii legale care altminteri este ca şi cum n-ar fi.

În a doua rundă de dialog, anonimul reprezentant al CNADR a sunat la redacţia Adevărul pentru a ne informa că a primit o petiţie din partea Primăriei Galaţi (probabil că, interesânduse de „caz”, a dat peste ea prin vreun teanc de plângeri), dar că aceasta nu ajută la anularea amenzii. A ţinut  însă să precizeze că se va implica personal astfel încât, până la rezolvarea formalităţii birocratice de solicitare a scutirii, maşina de la SMURD să nu fie amendată cu repetiţie dacă mai întâlneşte maşina vânătorilor de şoferi fără rovignetă. Cât despre anularea procesului verbal, nicio şansă.

„Trebuie făcută o plângere la instanţă şi, dacă judecătorul va considera că aşa este just, o va anula. Să ştiţi că au mai fost şi alte cazuri şi s-a anulat. Chiar şi dacă era comunicat că este număr de ambulanţă şi s-ar fi aplicat amenda, procesul verbal tot în instanţă ar fi trebuit anulat”, a afirmat cel care s-a prezentat astfel: eu v-am acordat doar o consultaţie pentru articol, dar nu sunt abilitat să ofer răspunsuri aşa că nici nu sunt obligat să mă prezint.

Orice alte comentarii sunt de prisos însă un motiv de mirare s-ar justifica: oare cum a scăpat Skoda de la SMURD doar cu o singură amendă pentru neplata rovignetei având în vedere că este în funcţiune din 2007 şi niciodată n-a fost comunicată la CNADR destinaţia utovehicolului cu numărul GL 11 SMU?    
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite