Criza apei calde şi a încălzirii continuă: Primarul Galaţiului, pregătit să dea un „Ordin general pe unitate” de debranşare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apaterm, în pragul falimentului. Foto: Adevărul
Apaterm, în pragul falimentului. Foto: Adevărul

Cu mai puţin de trei luni până la debutul toamnei, când Apaterm Galaţi şi Electrocentrale ar trebui să facă ultimele pregătiri pentru sezonul rece, cele două societăţi se gândesc la FALIMENT.

Apaterm are de plătit către Electrocentrale 376 de milioane de lei, datorii acumulate în ultimii zece ani, în vreme ce Electrocentrale are de plătit către Romgaz 110 milioane de lei. Potrivit unor surse din domeniul energetic, acesta din urmă va cere în următoarele zile insolvenţa Electrocentrale Galaţi.

„Este evident că pe Apaterm scrie FALIMENT” a spus Marius Stan la o ultimă şedinţă a comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Galaţi. Ar mai fi o solutie şi anume aceea ca o firma tocmită de Electrocentrale să meargă din uţă în uşă, să recupereze datoriile, iar apoi să se facă transferul către Primărie, transfer visat de multă vreme de primarul Marius Stan. Dar nici aceasta nu este o soluţie sigură. „Sistemul nu funcţionează şi nu putem de dragul a 1.300 de angajaţi ai Apaterm să minţim 63.000 abonaţi că totul este bine. Poate, cea mai bună soluţie ar fi să dăm ordin general pe unitate: debranşare generală! Şi apoi să apelăm la anchete sociale, pentru a vedea care sunt gălăţenii care nu îşi permit centrale termice, iar poate pe aceia să îi ajutăm", a continuat primarul. 

Multe semne de întrebare se ridică în legătură cu dimensionarea reţelei de gaze naturale, despre care se spune că nu ar putea suporta o avalanşă de montări de centrale termice. Până la debranşarea generală, 200 de salariaţi de la Apaterm Galaţi vor pleca acasă printr-o schemă de autodisponibilizări, iar până la toamnă sunt programate alte 100 de disponibilizări voluntare. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite