Crimă la Suceveni. Ucigaşul are doar 17 ani şi era deja sub control judiciar după o tentativă de omor săvârşită acum doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Individul a fost arestat preventiv. FOTO Arhiva Adevarul
Individul a fost arestat preventiv. FOTO Arhiva Adevarul

Evenimentul arată, încă o dată, cât de ineficientă este în realitate metoda controlului judiciar. Practic, persoanele violente nu sunt sub niciun control, iar din acest motiv pot încălca fără probleme toate condiţiile impuse de magistraţi în schimbul libertăţii.

O crimă violentă, petrecută sâmbătă seara în comuna gălăţeană Suceveni, arată, pentru a nu ştiu câta oară, că România nu este capabilă să asigure condiţiile cerute pentru un control judiciar eficient al persoanelor predispuse la infracţiuni cu violenţă.

Autorul orbilei fapte este un tânăr în vârstă de doar 17 ani, pe nume Vasile Mihai, care, pe fondul unui conflict banal, i-a luat viaţa, fără să ezite prea mult, consăteanului său Gelu Fătu (32 ani).

Culmea este că ucigaşul era deja sub control judiciar (adică în teorie era supravegheat de poliţişti) după ce în 2014, pe când avea doar 15 ani, a fost la un pas să omoare un alt consătean, pe care l-a acostat pe stradă şi l-a lovit în repetate rânduri cu o furcă din fier. De altfel, procesul legat de această tenativă de omor este încă în faza urmării penale.

Interesant este că procurorii spun că au subliniat în faţa instanţei, după comiterea primei infracţiuni, că inculpatul prezintă pericol social ridicat, însă judecătorii au decis să-l lase liber.

Se urau „din principiu”

Potrivit martorilor, totul s-a întâmplat la barul din comună, sâmbătă seară, ca din senin. Este drept, lumea din sat vorbeşte că între Vasile Mihai şi Gelu Fătu exista de ceva vreme un conflict mocnit, însă nimeni nu poate explica motivul acestei situaţii de duşmănie.

Sâmbătă seară, cei doi s-au întâlnit (se pare că întâmplător) în faţa barului şi, după ce s-au salutat, Vasile a scos cuţitul şi l-a înjunghiat pe Gelu. „A dat mâna cu Gelu şi a scos cuţitul pe care-l avea în mânecă şi l-a înjunghiat direct. După aia a fugit şi Gelu şi-a dat duhul sub un măceş, din faţa barului”, a povestit un martor.

Părinţii suspectului susţin însă că Vasile nu a făcut altceva decât să se apere. „Băiatul nici nu avea cuţit la el. Gelu Fătu purta cuţitul şi când băiatul i l-a văzut la brâu, a încercat să i-l ia. A venit acasă, a intrat în ogradă şi s-a dus dincolo. Nu am ştiut absolut nimic. Noi ne-am trezit cu poliţia peste noi. Mai eram cu un vecin, beam un pahar de vin cu el. El a fugit de frică. A doua zi s-a îmbrăcat şi s-a predat singur”, a declarat Marcel Mihai, tatăl lui Vasile. 

Luni după-amiază, Vasile Mihai a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de omor.

Interesant este că maniera de comitere a infracţiunii i-a surprins până şi pe magistraţii care investighează cazul. „Nu a fost nicio ceartă, niciun schimb de replici. Efectiv s-a apropiat şi i-a aplicat cele patru lovituri de cuţit, toate în zone vitale, fiecare fiind aptă să producă moartea”, a declarat Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Satul fierbe a revoltă

Locuitorii din Suceveni spun că  s-au săturat de problemele produse de familia criminalui şi cer ca aceasta să se mute din sat.

De altfel, se pare că respectiva familie ar fi ajuns la Suceveni acum 10-12 ani, după ce fusese izgonită dintr-un alt sat, unde de asemenea, creaseră numai scandaluri.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite