Credite cu penalităţi de 100% la o casă de ajutor reciproc din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase gălăţeni au acţionat în judecată o casă de ajutor reciproc după ce s-au trezit executaţi silit pentru sume astronomice despre care nu ştiau nimic.Reprezentaţii CAR Proarmonia din Galaţi au refuzat să comenteze acuzaţiile păgubiţilor, care susţin că la plata ratelor au primit chitanţe pe care scria că ar fi achitat, de fapt, penalităţi de întârziere.

Şase gălăţeni au făcut un şoc nervos după ce au primit acasă notificări de executare silită de la CAR Proarmonia, unde contractaseră credite. Un asemenea caz este Elena Zariţchi (54 de ani), care la finele anului 2008 a contractat un credit de 10.000 de lei cu o dobândă de 14% pe an şi un fond de risc de 2%.

Penalităţi după ureche

Creditul trebuia rambursat în termen de şase luni, dar femeia şi-a pierdut slujba şi câteva luni nu a mai putut plăti nici un ban.

Dezvăluiri: Gălăţenii cu ratele umflate au declarat război băncilor

Mai avea de achitat 5.300 de lei, dar s-a trezit acasă cu o notificare de la un executor judecătoresc, din care reiese că are de plătit acum 12.260 de lei, reprezintând împrumutul, dobânda şi penalităţi de întârziere, la care se adaugă şi 1.530 de lei cheltuieli de executare silită.

„Nu am fost înştiinţată că vor să mă execute silit. Nu mi-au spus nimic. Când am plătit ultima dată, mi-au spus că nu au chitanţe. Când am revenit peste câteva zile, mi-au scris pe chitanţe că sunt penalităţi de întârziere, deşi eu am achitat rata lunară", ne-a declarat Elena Zariţchi.

Am încercat să discutăm cu reprezentanţii CAR Proarmonia pentru a ne explica care sunt normele legale pe baza cărora au calculat penalităţile, dar nu am primit nici un răspuns.

„Să răspundă persoana care a eliberat chitanţele, eu nu vă pot spune nimic", ne-a declarat o reprezentantă a casei de ajutor reciproc care a refuzat să-şi dea numele.

Gălăţenii nu admit să plătească nici un leu şi au dat în judecată CAR Proarmonia.

"S-a formulat contestaţie la executare împotriva executării silite şi am cerut suspendarea executării.Mai mult, fiind vorba de un caz urgent,am solicitat să se suspende executarea înainte de orice înfăţişare", ne-a declarat avocata păgubiţilor, Biatrice Martiş.

Executare silită fără notificare

Inexplicabil este că s-a trecut la executarea silită a gălăţenilor fără ca aceştia să fi fost anunţaţi în prealabil.

Vestea bună este că a trecut de comisiile Senatului o propunere legislativă care obligă băncile ca, înainte de a trece la executarea silită, să prezinte clientului un plan de reeşalonare a ratelor.

Escrocherie: Ţeapă de proporţii la agenţia de turism „Bel-Ami" din Galaţi

La începutul săptămânii viitoare, cele şase persoane amintite vor sesiza şi Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor întrucât li s-au încălcat drepturile.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite