Credincioşii ortodocşi din Galaţi şi Brăila i-au cinstit pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la aducerea moaştelor Sf Casian de la Catedrala din Galaţi FOTO ADJ/Petrică Costiuc
Imagine de la aducerea moaştelor Sf Casian de la Catedrala din Galaţi FOTO ADJ/Petrică Costiuc

Manifestările desfăşurate în zilele de 25 şi 26 februarie au adunat mii de credincioşi, care au venit să se închine la moaştele sfinţilor. Sute de pachete cu alimente au fost distribuite de Arhiepiscopia Dunării de Jos către familiile nevoiaşe din Galaţi şi Brăila.

Sfinţii Cuvioşi Părinţi străromâni Ioan Casian şi Gherman, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor în secolul al IV-lea, sunt prăznuiţi în chip cu totul special în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Anul acesta, conform îndrumărilor tipiconale, în bisericile ocrotite de Sfinţii Ioan Casian şi Gherman, slujba închinată Cuvioşilor Părinţi străromâni a fost oficiată în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

Manifestările pastoral-misionare organizate cu ocazia acestui eveniment se doresc a fi, an de an, o rememorare şi o actualizare a binecuvântatului moment din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În ajunul sărbătorii, la ceas de „Lumină lină“, o parte din preoţimea municipiului Galaţi a pornit în tradiţionala procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian de la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi până la biserica închinată celor doi sfinţi cuvioşi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării.

Aici, sfintele moaşte au fost întâmpinate de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian care, înconjurat de un sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din municipiul Galaţi a săvârşit slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia.

Pe parcursul întregii slujbe credincioşii, într-o deosebită atmosferă de evlavie s-au închinat la sfintele moaşte care, prin prezenţa lor în urbea gălăţeană, se constituie într-o mărturie concretă a duhului şi spiritualităţii din primele veacuri creştine, la gurile Dunării.

În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, membrii Comitetului parohial au desfăşurat, în cooperare cu filiala gălăţeană a S.N.F.O.R., o acţiune caritabilă îndreptată către 15 familii defavorizate din parohie, oferind acestora pachete cu alimente.

Totodată, parohia „Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman“ a oferit peste 250 de pachete cu alimente credincioşilor prezenţi la sfintele slujbe.

A doua zi a fost oficiată Sfânta Liturghie atât în biserica ce-i are ca ocrotitori pe Sfinţii Cuvioşi, cât şi în celelalte biserici ale Eparhiei, înălţându-se în acelaşi timp rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În cel de-al doilea mare municipiu al Eparhiei, Brăila, la cantina socială ce este aşezată sub ocrotirea Sfântului Ioan Casian a fost săvârşită o slujbă de mulţumire şi s-a organizat o agapă pentru cele 85 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

Sf. Liturghie arhierească în Catedrala Galaţilor

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop  a slujit Sfânta Liturghie sub Pantocratorul Catedralei din Galaţi, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedralei.

Pentru a spori evlavia credincioşilor, au fost aduse spre închinare moaştele Sf. Cuv. Ioan Casian, care se află în patrimoniul sacru al Eparhiei, cei prezenţi având posibilitatea de a cinsti după cuviinţă pe cel care este ”teolog al virtuţilor creştine, fiu al pământului românesc şi mare dascăl al monahilor latini”.

La momentul liturgic cuvenit, copiii şi cei pregătiţi duhovniceşte s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care cei mici au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină la reşedinţa arhiepiscopală.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite