Copilul cu expoziţii personale de pictură la doar 13 ani. Experţii spun despre el că are o memorie vizuală neobişnuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Cocâi, elev în clasa a VI-a la Şcoala nr. 9 din Galaţi, este pasionat de pictură. A câştigat până acum zeci de premii naţionale şi internaţionale la pictură şi va avea în curând primele expoziţii personale. Are o memorie vizuală extraordinară, putând reproduce aproape la perfecţie obiecte, animale sau păsări.

Valentin Cocâi (13 ani), elev în clasa a VI-a la Şcoala nr. 9 din Galaţi, a început să deseneze de când abia începuse să meargă în picioare. La şase ani mergea deja la Palatul Copiilor din Galaţi după ce părinţii au descoperit că are o înclinaţie naturală spre desen şi pictură. Pictează atât portrete şi peisaje, cât şi icoane. „Am pus creionul pe hârtie şi mi-a plăcut foarte mult. Îmi place să pictez absolut orice. E o pasiune pentru mine“, ne explică Valentin.

La şapte ani, le-a spus părinţilor că vrea să devină criminalist. „Am văzut că am acest talent la desen şi pictură, şi m-am gândit să fac criminalistică în cadrul Poliţiei, deoarece ar fi un avantaj. Pot face portrete ale persoanelor suspecte pe baza informaţiilor pe care le au poliţiştii şi în acest fel pot ajuta comunitatea“, ne dezvăluie Valentin motivul pentru care a decis să se axeze şi pe această zonă.

Băieţelul are o memorie vizuală remarcabilă, ce îi permite să observe păsări şi animale în plimbările sale, pe care le poate reproduce apoi cu acurateţe prin desenele pe care le face. „Nu e uşor, mai am de muncă aici, dar îmi iese“, ne spune amuzat Valentin.

Imagine indisponibilă

Valentin este la fel de talentat şi la desen FOTO Mihaela Brumar

Pictura nu este singura preocupare artistică a lui Valentin, elevul fiind şi un talentat actor. „L-am urmărit în filmuleţe scurte de teatru realizate la şcoală de învăţătoare şi este talentat, intrând repede în pielea personajului pe care îl joacă, energic şi are o memorie foarte bună în redarea textelor“, ne spune Mihaela Brumar, profesoara care îl pregăteşte la Palatul Copiilor din Galaţi.

De când a venit la Palatul Copiilor, Valentin a participat la toate expoziţiile de grup organizate acolo. De asemenea, ia lecţii de grafică şi sculptură, alte două pasiuni de-ale sale. Pasiunea sa pentru pictură nu poate fi descrisă în cuvinte, fiind suficient să spunem că a fost întotdeuna printre primii la toate colaborările organizate de Palatul Copiilor din Galaţi cu alte instituţii de cultură. Dacă din diverse motive nu ar exista suficiente locuri la un astfel de eveniment cultural, organizatorii au grijă întotdeuna să facă pur şi simplu loc lucrărilor lui Valentin, a căror valoare este apreciată de pe acum de specialişti.

Zeci de premii naţionale şi internaţionale

La doar 12 ani, micul pictor a câştigat peste 20 de premii regionale, naţionale şi internaţionale la concursurile de pictură la care a participat, iar profesoara lui de la Palatul Copiilor ne mărturiseşte că Valentin şi-a adjudecat cele mai multe premii de când este dascăl la instituţia de învăţământ nonformal din Galaţi. Secretul acestuia este munca continuă, care îi permite să se perfecţioneze permanent, dar şi generozitatea cu care împărtăşeşte din munca sa colegilor, o calitate mai rar întâlnită la copiii de vârsta lui, pentru ca aceştia să ajungă într-un viitor apropiat la fel de buni ca şi el.

Imagine indisponibilă

Micuţul artist pictează şi icoane FOTO Mihaela Brumar

În 2017, dosarul lui Valentin, dacă îl putem numi aşa, cu toate picturile şi desenele realizate de el  în ultimii şase ani a fost trimis la Cluj, la programul MOL de promovare a talentelor, iar micuţul artist s-a numărat printre câştigători. Micul pictor ne destăinuie că va folosi banii pentru a-şi cumpăra materiale pentru pictură, care îi vor permite să organizeze expoziţii personale cu lucrările lui. Când vorbeşti cu Valentin, realizezi că la el totul se întâmplă natural. Nimic nu este forţat.

Aşa cum respiră, aşa şi pictează. Iubeşte culorile, iubeşte să deseneze şi să picteze, iar când participă la un concurs, intuieşte că va câştiga. Nu e aroganţă, ci doar sentimentul că este mai bun decât ceilalţi pentru că ştie ce lucrare a realizat, fără să vadă ce au făcut cei cu care concurează, după cum singur ne mărturiseşte. În pictură este importantă măestria mâinii, dar şi respiraţia, lucruri pe care micul artist le-a deprins extrem de repede.

Fascinat de Leonardo da Vinci

Când începe să picteze sau să deseneze, pentru Valentin nu mai există nimic altceva. Memoria vizuală pe care o are îl ajută să stabilească corect proporţiile, creionându-le apoi cu lejeritate pe hârtie. Face totul cu emoţie interioară, cu stare, iar picturile sale sunt dovada vie a acestui lucru. Ştie cum să amestece culorile pe paletă, iar penelul pictează practic singur, dând viaţă lucrurilor pe care şi le imaginează.

Imagine indisponibilă

Pictura este pentru Valentin a doua natură FOTO Valentin Trufaşu

Este fascinat de Leonardo da Vinci, în special pentru că şi-a pus în practică invenţiile pe care le schiţase pe hârtie. „Pasiunea pe care o dedica picturii şi desenului. Asta îmi place mult la el. Şi faptul că a transmis mai departe sentimentul acela pe care ţi-l dau lucrările lui, cum s-a întâmplat cu mine“, ne mărturiseşte Valentin.

Crede că profesorii ar trebui să dea curs pasiunii elevilor pentru anumite materii şi să le ofere mai multe informaţii despre acestea, astfel încât aceştia să le poată aprofunda de pe băncile şcolii, dacă asta îşi doresc. 

Pe viitor, intenţionează să deschidă cât mai multe expoziţii personale de pictură, una dintre acestea urmând să aibă loc în viitorul apropiat la Biblioteca V.A. Urechia din Galaţi, iar alta la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“. Deşi are doar 13 ani, există deja oameni şi instituţii care îl ajută pe micul pictor să îşi promoveze lucrările. „Aceste expoziţii ne schimbă modul de a privi lucrurile, de a simţi şi de a trăi frumosul“, trage concluzia Valentin.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite