Medic: „Suntem un popor sensibil la zvonuri. Oamenii cred în Baba Vanga şi ce spune vecina, în detrimentul ştiinţei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Alexandru Nechifor, sursa: Arhivă Personală
Medicul Alexandru Nechifor, sursa: Arhivă Personală

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean din Galaţi, susţine că pandemia a scos la iveală tot ce era mai rău în mentalitatea românescă”, iar oamenii refuză în continuare vaccinul, deşi cadrele medicale sunt tot mai epuizate din cauza numărului de pacienţi în stare gravă.

Alexandru Nechifor, medic şi prorector la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, are o explicaţie pentru care românii se tem de vaccin. Într-un interviu pentru „Adevărul”, medicul spune că „suntem un popor foarte sensibil la zvonuri şi bârfe”, iar „lumea în general se teme de ceea ce nu cunoaşte”.  „Suntem fascinaţi de tot ce întâmplă în vest, vrem mereu să fim ca afară, copiem tot, chiar şi după ureche. Totul până la vaccin, aici brusc, vesticii nu au mai fost demni de urmat”, afirmă dr. Nechifor.

Care este profilul pacienţilor COVID care ajung la spital faţă de valul anterior? Sunt cazuri mai complicate?

Valul patru al acestei pandemii a schimbat complet profilul celor care ajung la spital pentru îngrijiri medicale. Acum, mare parte din aceştia sunt tineri, 35-60 ani, iar insuficienţa respiratorie se instalează mult mai repede şi mai accentuat.

Care este atmosfera din spitale, personalul medical este epuizat?

În foarte multe spitale, mai ales în cele judeţene în momentul de faţă, colegii din UPU, ATI şi restul serviciilor implicate practică, în multe situaţii, medicina de război. Vin foarte mulţi pacienţi, mulţi în situaţii disperate ce ar avea imediat nevoie de suport de terapie intensivă. Mare parte din cadrele medicale sunt în sindrom burn-out, sunt afectaţi atât psihic cât şi fizic.

 De ce credeţi că sunt mulţi români care încă refuză vaccinul?

Suntem un popor foarte sensibil la zvonuri şi bârfe. Lumea în general se teme de ceea ce nu cunoaşte, dar totuşi discutăm de 3 miliarde de oameni vaccinaţi la ora actuală. Suntem fascinaţi de tot ce se întâmplă în vest, vrem mereu să fim ca afară, copiem tot, chiar şi după ureche. Totul până la vaccin, aici brusc, vesticii nu au mai fost demni de urmat, ştim noi mai bine de data asta. E tragic, pentru că situaţia actuală este strict în relaţie de cauzalitate cu comportamentul nostru ca populaţie.

 Ce părere aveţi despre începerea şcolilor în format fizic?

Educaţia ar trebui să fie prioritară indiferent de situaţie. Ar fi trebuit să ne concentrăm toate forţele pentru a ţine deschise, grădiniţele, şcolile, liceele, universităţile. Să facem grădiniţa online, este o situaţie cel puţin hilară. Riscăm ca pe langă o catrastofă sanitară să avem una educaţională pe termen mediu şi lung. Generaţiile acestea de copii, de elevi, de studenţi reprezintă viitorul nostru. Cât de tare vrem să ne batem joc de viitorul nostru?

Este absolut necesar să avem şcolile deshise şi este de datoria noastră a tuturor, a întregii societăţi,  să asigurăm un mediu şcolar sigur prin implementarea măsurilor de sănătate publică pentru a reduce la minim transmiterea virusului. Şcoala trebuie să fie ultima instituţie care se închide şi prima care se redeschide.

Ajung la spital şi persoane vaccinate …care este diferenţa dintre ele şi cele nevaccinate?

Vaccinul este deocamdată cea mai bună soluţie pe care o avem la dispoziţie. Doar unul din 10 pacienţi ce ajung la spital este vaccinat şi întradevăr aceştia fac forme mult mai uşoare.

 Ce credeţi că a fost greşit în campania de vaccinare? Ce ar fi putut să-i convingă pe români să meargă să se vaccineze?

Cred că s-a greşit în ultimii 50 de ani. Educaţia este cheia dezvoltării societăţilor şi tot ea ne asigură modul în care reacţionăm în situaţii limită ca aceasta. Pandemia a scos la iveală tot ce era mai rău în mentalitatea românescă, înclinaţia marilor mase de oameni spre a crede mai mult în pseudo ştiinţe, în soluţii miracol, în baba vanga şi ce spune vecina în detrimentul ştiinţei şi al medicilor.

Ce ne recomandaţi pentru a avea o imunitate mai bună în faţa virusului?

Singura soluţie este vaccinarea şi respectarea măsurilor de prevenţie. După cum bine ştiţi nu trebuie neglijată alimentaţia de calitate. De asemenea, mişcarea în aer liber, somnul, soarele şi socializarea autentică trebuie să fie prietenii noştri.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

 

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite