Proiect uriaş de cercetare propus de o universitate din România în Parlamentul European. Ce presupune acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Alexandru Nechifor/FB
sursa: Alexandru Nechifor/FB

Un proiect de cercetare în valoare de 20 milioane de euro a fost prezentat în Parlamentul European. Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi fiind prima instituţie care realizează o astfel de prezentare în cel mai înalt for de decizie la nivel european.

Galaţiul va avea cel mai mare centru de cercetare din sud-estul Europei şi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE. Totul în cadrul unui proiect uriaş, de aproximativ 20 de milioane de euro, al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi.

„Proiectul REXDAN – un proiect de cercetare în valoare de 20 milioane de euro, a fost prezentat în Parlamentul European într-o audienţă deosebită. Infrastructura de cercetare prin componenta sa fixă şi mobilă, este unică în Europa, fiind apreciată la scena deschisă de catre toţi specialiştii europeni”, a anunţat dr. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi.

Practic, proiectul va avea două mari componente: o navă de cercetare şi un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe vapor. 

Centrul mobil va fi un vapor. Este vorba despre cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei. Va fi gata la începutul anului 2023 şi va avea şapte laboratoare permanente şi 10 locuri pentru echipele de cercetare.

universitate

     sursa: UDJ Galaţi 

 În cadrul laboratoarelor îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. În plus, va fi achiziţionată o şalupă care va intra în zonele mai puţin accesibile pentru nava de mari dimensiuni. 

Conform datelor tehnice, nava va acoperi o arie geografică largă. Se estimează că va acoperi circa  2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic, care acoperă peste 30% din suprafaţa Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte domeniile de cercetare, acestea vizează apa, sedimentele, solul, aerul, biodiversitatea, batimetria, hidromorfologia etc. Şi specializările sunt multiple: chimie, biologie, fizică, ştiinţa mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă, se arată în prezentarea proiectului.

Centrul fix va avea 9 laboratoare în Galaţi

Centrul fix de cercetare va fi în oraşul Galaţi şi va include 9 laboratoare complet  echipate, în cadrul cărora se vor desfăşura activităţi specifice domeniului energie, mediu şi schimbări climatice. 

„Universitatea este, fără îndoială, cel mai important pol implicat în dezvoltarea acestei regiuni. Proiectul Rexdan este dovada supremă că prin accesarea fondurilor europene putem aduce atât infrastructura de specialitate, cât şi specialişti de top la Galaţi. Înalta tehnologie şi conexiunea la mediul academic şi de cercetare europeană fac din Galaţi un punct de atracţie atât educaţional cât şi ştiinţific”,  a declarat Alexandru Nechifor , purtător de cuvânt al  Universităţii „Dunărea de jos” din Galaţi.

Infrastructura Rexdan va contribui în mod direct la creşterea performanţei în cercetare prin cooperare internaţională prin conferirea caracterului de excelenţă la nivelul universităţii şi proiectelor acesteia, prin deschiderea faţă de cele mai performante echipe de cercetare din Europa şi de la nivel internaţional lărgit, prin asigurarea noutăţii ştiinţifice şi a originalităţii abordărilor, susţin reprezentanţii instituţiei gălăţene. 

     

Vă recomandăm să mai citiţi:

Universitatea Stanford: Un medic gălăţean, printre cei mai influenţi oameni de ştiinţă din lume

Doctorand din Galaţi, ales între cei 200+  români extraordinari. A participat la programe educaţionale, de cercetare şi voluntariat în 28 de ţări, pe 5 continente

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite