Cifre alarmante despre situaţia din şcoli: Peste 35% din elevii din Galaţi au declarat că sunt victime ale discriminării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alţi 62% dintre elevii spun că profesorii le-au pus note proaste în mod nedrept. Datele rezultă dintr-un sondaj organizat de Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi, chestionar la care au răspuns 1.199 de elevi din ciclul liceal şi gimnazial şi 104 cadre didactice.

Un sondaj de opinie realizat de Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Galaţi pentru anul şcolar trecut au scos la iveală date foarte interesante despre percepţia acestora cu privire la drepturile şi libertăţile individuale, dar şi la calitatea actului educativ.

De altfel, concluziile sondajului au fost incluse de structura reprezentativă a elevilor din judeţul Galaţi într-un raport, făcut public în aceste zile, privind implementarea Statutului Elevului la nivelul judeţului Galaţi (RISEJ) pentru anul şcolar 2018-2019. „A fost realizat în urma consultării, pe baza unui formular, a principalilor actori din mediul educaţional, respectiv elevii şi cadrele didactice” au precizat reprezentanţii CJE.

Chestionarul a fost completat de un eşantion de 1.199 de elevi din ciclul liceal şi gimnazial şi de 104 cadre didactice.

„În urma desfăşurării unor serii de activităţi şi campanii am descoperit agravarea problemei întâlnite în anii precedenţi, aceea că regulamentele de organizare internă ale instituţiilor şcolare sunt considerate de conducere acte normative superioare, ducând astfel la încălcarea drepturilor elevilor.” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Galaţi, Eduard Ahmad Munteanu.

Trebuie spus că Statutul Elevilor a fost recunoscut oficial de Ministerul Educaţiei în 10 august 2016, momentul fiind considerat crucial pentru definirea relaţiei elev-dascăl, dat fiind că avem de-a face, în esenţă, cu aprobarea primului act normativ din istoria ţării ce enunţă distinct atât drepturile, cât şi îndatoririle elevilor din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar din România.

Revenind la recentul sondaj, trebuie menţionat că doar 76% dintre elevii respondenţi au declarat că ştiu de existenţa Statutului Elevului, ceea ce, în opinia celor de la CJE Galaţi, evidenţiază principala problemă privind implementarea acestuia.

De asemenea,  printre procentajele prezentate în raport se sesizează că 45% dintre elevi au fost supuşi mustrărilor în faţa colectivului clasei (lucru considerat de marea majoritate ca fiind incorect din punct de vedere educaţional), 20% nu au putut intra în incinta şcolii din cauză că nu purtau uniforma, iar 38% dintre elevii respondenţi au declarat că au fost discriminaţi în cadrul unităţii de învăţământ.

La fel de interesant este că nu mai puţin de 62% dintre elevii gălăţeni au mărturisit (sondajul a fost anonimizat) că nu au avut parte de o evaluare obiectivă din partea profesorilor. Lucru care, dacă este adevărat, este foarte grav mai ales ca urmare a proporţiilor.

Circa 7% dintre elevi au spus că li s-au cerut bani la şcoală, pentru diverse lucruri (situaţie ce contravine legii, învăţământul preuniversitar fiind gratuit în România), iar 5% au spus că nu au primit manualele la vreme, deci nu prea au avut după ce să înveţe.

Nici organizarea consilierii psihopedagogice (conform legii trebuie să fie minim o oră pe an) nu pare să fie punctul forte al învăţământului gălăţean, dat fiind că 63,2% dintre respondenţi au spus că nu au făcut aşa ceva. Bizar este şi că 22% dintre elevi au spus că au fost obligaţia să participe la diverse concursuri şcolare (în afara programei), deşi ei au spus explicit că nu îşi doresc să fie înscrişi

Din sondaj rezultă şi o neconcordanţă gravă cu datele furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) în legătură cu controalele medicale obligatorii de la început de an. Astfel, deşi DSP a raportat că triajul epidemiologic a fost făcut, în 2018-2019, în 99% din unităţile şcolare (respectiv în privinţa a peste 50.000 de elevi), elevii chestionaţi de CJE Galaţi sunt de altă părere: 36,5% au spus că nu li s-a făcut consultul medical.

Dincolo de cifre şi de faptul că elevii nu au beneficiat de un control medical obligatoriu intervine şi suspiciunea că serviciile medicale raportate fictiv ar fi putu fi decontate unor medici de familie în baza protocoalelor dintre ISJ şi Casa de Asigurări pentru Sănătate. Situaţie ipotetică gravă, ce ar ide competenţa procurorilor anticorupţie.

Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi a anunţat că intenţionează să folosească raportul ca punct de reper în stabilirea priorităţilor şi a direcţiilor planului de acţiune al anului 2019-2020.

„Pentru ca Statutul Elevului să nu rămână un act care să reglementeze drepturile şi îndatoririle principalilor beneficiari ai sistemului educaţional doar la nivel declarativ, membrii Biroului executiv al structurii propun mai multe variante, printre care şi afişarea actului normativ într-un loc vizibil şi prezentarea acestuia prin diverse activităţi iniţiate de consiliile şcolare ale elevilor”, au spus reprezentanţii CJE.

„De asemenea, Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi doreşte ca Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivelul unităţilor şcolare din judeţul Galaţi să fie un semnal de alarmă pentru factorii decizionali la nivel teritorial, iar rezultatele acestuia să contureze pilonii de dezvoltare ai educaţiei gălăţene în acest an şcolar”, au mai afirmat aceştia. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite