Centru pentru tratarea bolnavilor de Parkinson, în premieră, la Galați. Primii pacienți au fost externați

0
Publicat:

La Spitalul Județean Galați funcționează un centru de tratament multimodal al bolii Parkinson, unic în regiunea de Sud-Est. Până acum, pacienții care aveau nevoie de o astfel de terapie trebuiau să meargă la Iași, București sau Târgu Mureș.

Echipament medical pentru terapia în boala Parkinson FOTO: CJ Galați
Echipament medical pentru terapia în boala Parkinson FOTO: CJ Galați

Pacienții aflați în diferite stadii ale bolii beneficiază de metode moderne de tratament, inclusiv de terapie infuzională, prin montarea unor pompe externe portabile, care eliberează continuu medicația direct în intestinul subțire.

Până în prezent, pacienții erau nevoiți să ajungă în centrele medicale de la București, Tg. Mureș sau Iași pentru a beneficia de un astfel de tratament. 

„Este o procedură medicală modernă, care îi ajută foarte mult pe pacienții cu Parkinson, mai ales pe cei aflați într-un stadiu avansat al bolii.  Practic, cu ajutorul acestui tratament, se reduce severitatea simptomelor, iar pacienții pot realiza singuri o mare parte din activitățile zilnice. Fără această metodă de administrare a tratamentului, ei ar rămâne imobilizați la pat, riscând și alte complicații medicale”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Doi pacienți au fost deja tratați

Centrul de tratament multimodal al bolii Parkinson funcționează în cadrul clinicii de neurologie, din cadrul Spitalului Județean Galați, iar pentru realizarea acestei intervenții medicale este nevoie de o echipă multidisciplinară formată din chirurgi, gastroenterologi, neurologi și medici de terapie intensivă.

Coordonatorul Centrului Regional Galați este doctorul Mihaela Lungu. Primii doi pacienți au primit tratament și au fost fost externați.

„S-au realizat două astfel de proceduri, iar pacienții au fost deja externați. Spre exemplu, unul dintre pacienți, care era imobilizat la pat, a plecat pe propriile picioare după montarea acestui dispozitiv medical. Această procedură medicală este gratuită”, a adăugat Costel Fotea.

În cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei”, în evidența medicilor sunt 870 de pacienți cu Parkinson.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Galați, atât costurile aferente întregii proceduri, cât și terapia pacientului sunt decontate integral, fără niciun cost suplimentar din partea pacientului. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite