Cele mai ciudate războaie din istorie: unele au durat sute de ani, iar altele au izbucnit din motive care stârnesc râsul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătăile de la Ruginoasa ar putea intra şi ele în galeria războaielor ciudate FOTO Arhiva Adevărul
Bătăile de la Ruginoasa ar putea intra şi ele în galeria războaielor ciudate FOTO Arhiva Adevărul

Cel mai lung război din istoria omenirii a durat nu mai puţin de 335 de ani, iar părţile beligerante au şi uitat, la un moment dat, că sunt în conflict. Longeviv a fost şi războiul de 98 de ani în care nu s-a comis niciun act de agresiune.

De-a lungul vremii, omenirea nu s-a dat niciodată în lături atunci când a fost vorba de a-şi regla disputele prin lupta armată. Însă dacă războaiele precum Primul şi Al Doilea Război Mondial au rămas în cărţile de istorie ca fiind încleştări armate majore, care au cauzat zeci de milioane de morţi şi adevărate catastrofe umanitare, alte tipuri de conflicte par mai degrabă să stârnească râsul prin maniera neortodoxă pe care au ales-o combatanţii.

În cele ce urmează, vă vom prezenta câteva dintre cel mai ciudate războaie din istorie, analizate (sumar) din perspectiva a trei elemente: lungimea neobişnuită, discrepanţa dintre beligeranţi şi motivul absurd al conflictului.

Cel mai lung război din istorie a durat 335 de ani

Conflictul armat s-a purtat între Olanda şi insula Scilly, localizată în sud-vestul Marii Britanii. A început în 1651, cu o serie de confruntări navale de mică amplitudine, dar ca multe alte războaie din epocă nu a fost luat în serios şi a fost dat uitării destul de repede, deşi nu a fost semnat un acord de pace.

Au trecut peste trei secole până ce părţile combatante au constatat că încă se află, formal, în război şi au încheiat pacea, însă confruntarea va rămâne în istorie drept cea mai lungă din istorie. Tratatul de pace a fost semnat abia în 1986.

Singurul război cu o singură tabără umană

„Războiul păsărilor Emu” este probabil unicul conflict formal din istoria omenirii în care unul dintre beligeranţi nu este uman, deşi declaraţia de război a fost citită şi aprobată în Parlament, ca în cazul unui conflict armat obişnuit.

În anul 1932 populaţia de emu (păsăre de mari dimensiuni înrudită cu struţul) din Australia se înmulţeşte foarte mult, devenind de necontrolat şi provocând pagube uriaşe recoltelor. Ca ripostă, la ordinul Guvernului, armata australiană trimite soldaţi înarmaţi cu mitraliere, care pornesc în deşert pe urmele „inamicului”, care se dovedeşte foarte încăpăţânat. Chiar împuşcate de mai multe ori, pãsãrile tot reuşesc sã fugă.

Războiul cu păsările a durat o săptămână, şi s-a încheiat nedecis, dat fiind că soldaţii nu au reuşit să stârpească decât o parte infimă din populaţia de emu.

Satul spaniol aflat 98 de ani în conflict cu Franţa

În anul 1883, locuitorii din Lijar, un mic sat în Spania, s-au enervat teribil când au auzit că în timpul vizitei din Paris, regele Spaniei Alfonso al XII-lea ar fi fost insultat, ba chiar atacat pe stradă de cãtre mulţimea pariziană. Ca replică, primarul din Lijar, Don Miguel Garcia Saez, împreună cu cei 300 de localnici, au declarat război Franţei, printr-un decret semnat pe 14 octombrie 1883.

Războiul nu s-a concretizat niciodată, căci nu s-a tras nici măcar un singur foc dea rmă şi nici măcar vreo scatoalcă, însă primarul a primit porecla de „teroarea din Sierra” pentru îndrăzneala sa. Conflictul s-a încheiat după 98 de ani, cam la fel cum a început. În 1976 ,regele Juan Carlos face o călătorie la Paris, în timpul căreia este tratat cu tot respectul, drept urmare în 1981 consiliul urban din Lijar decide încetarea ostilităţilor. Franţa n-a avut nimic împotrivă.

Războiul găleţii simbol

Acest război a început în vara lui 1325, când rivalitatea dintre oraşele independente Modena şi Bologna capătă proporţii uriaşe din cauza unei găleţi din lemn, de dimensiuni mai mari decât cele obişnuite, folosită drept simbol pentru una dintre pieţele oraşului.

Obiectul a fost furat din Modena în urma unui scandal provocat de nişte soldaţi bolognezi, aşa că Bologna, dorind să-şi recupereze atât mândria, cât şi obiectul, declară război Modenei. Războiul ţine 12 ani şi este mai degrabă unul diplomatic, căci confruntările din teren sunt sporadice şi cu efective restrânse. În cele din urmă, Bologna nu izbuteşte să-şi recupereze găleata, care încă se mai află într-unul din turnurile Modenei.

Micul Napoleon din Paraguay, împotriva tuturor

Preşedintele Paraguay-ului, Francisco Solano Lopez, era un fan înfocat al lui Napoleon Bonaparte. Îi plăcea să se creadă un tactician talentat şi un comandant imbatabil, dar îi lipsea un singur lucru: un război.

Drept urmare, în 1864, el declară război, fără vreun motiv, Argentinei, Braziliei şi Uruguayului (conflictul este cunoscut în istorie drept „Războiul Triplei Alinaţe). Paraguay suferă însă înfrângeri groaznice, deşi porneşte în marş triumfal către celel tre ţări amintite. Se estimează că 90% din populaţia masculinã a murit în timpul rãzboiului din cauza rănilor, bolilor sau foametei, iar populaţia ţării s-a redus de la 530.000 de oameni la numai 200.000.

Războiul câinelui

În anul 1925 Grecia şi Bulgaria nu erau deloc prietene. Se luptaseră una împotriva celeilalte în Primul Război Mondial, iar rănile încă nu se vindecaseră. Tensiunile se menţineau de-a lungul graniţelor, în special în regiunea denumită Petrich. Punctul culminant a fost atins pe 22 octombrie, când un soldat grec a alergat după câinele său la frontieră şi a fost rănit de focuri de armă trase de bulgari.

Grecia promite răzbunare şi chiar în ziua următoare invadeazã Petrich. Elimină rapid forţele bulgare, dar grecii sunt opriţi de Liga Naţiunilor, care îi sancţioneazã şi le ordonă să părăsească imediat zona. 10 zile mai târziu, Grecia îşi retrage forţele şi plăteşte Bulgariei despăgubiri de 45.000 de lire sterline.

Războiul porcului

Un război britanico-francez atipic s-a declanşat, în 1655, în America de Nord, în momentul în care un infanterist britanic a împuşcat un porc pe teritoriul francez. Ambele ţări au trimis trupe importante în regiune (aflată la actuala graniţă canadiano-americană, în partea de est a Americii), însă în cele din urmă diplomaţia a învins şi, după câteva zile de tensiune, războiul s-a încheiat cu o singură victimă: porcul împuşcat.

Războiul fotbalului

Dacă unele războaie încep cu un atac-surpriză sau cu un masacru, cel dintre El Salvador şi Honduras a început cu un meci de fotbal desfăşurat în iunie 1969. El Salvador a pierdut meciul după un arbitraj ostil, iar tensiunile au crescut constant până pe 14 iunie, când trupele sale au invadat Hondurasul.

Organizaţia Statelor Americane a lansat o chemare la încetarea ostilităţilor, concretizată pe 20 iunie, conflictul fiind denumit în cărţile de istorie drept „Războiul celor 100 de ore”


Vă mai recomandăm şi:

Cele mai ciudate aşezări locuite din lume. De la comunităţi care au rezistat milenii la capricii arhitectonice moderne

Cele mai ciudate restaurante din lume. Lista localurilor-toaletă, a cârciumilor-puşcărie şi a mâncărurilor total bizare

Cele mai cumplite metode de tortură din lagărele bolşevice. Ce erau „covorul”, „rotisorul”, „papucii” şi „ringul”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite