Cea mai mare fabrică de pâine din Galaţi, scoasă la vânzare prin executare silită din cauza datoriilor

0
0

Licitaţia este la a doua strigare după ce, la primul termen, nu s-a prezentat niciun ofertant. Fabrica Galmopan (fosta întreprindere de morărit şi panificaţie Galaţi) este pe bulevardul Coşbuc, nu departe de patinoarul artificial.

Fosta fabrică „mamut” de pâine a Galaţiului, construită de comunişti în anii 70 în zona bulevardului George Coşbuc (într-o aglomerare industrială – „blocul alimentar” - ce includea şi fabrica de lapte, fabrica de sucuri şi Vinalcoolul) a ajuns în executare silită.

Proprietate a grupului Galacta, deţinut de familia Herăscu, Galmopan SA (în 1990 era cunoscută ca Întreprinderea de Morărit şi Panificaţie) a fost fondată de comunişti pe scheletul unei fabrici de paste făinose (Josiek) ce era cunoscută până la naţionalizare în toată Europa. Fabrica Josiek a devenit ulterior fabrica de biscuiţi „Dunăreana” (din Dogăriei), iar în 1961, pe fondul dezvoltării explozive a oraşului (se construia combinatul siderurgic) a fost construit noul complex de producţie, cu cuptoare tip bandă de pe bulevardul Coşbuc.

Exact acest din urmă spaţiu industrial, care include un teren de 16.546 de metri pătraţi si hale de producţie în suprafaţă de 6.945 mp, plus numeroase utilaje, este acum scos la vânzare, prin executare silită, în contul datoriilor foarte mari pe care societatea le are către creditori.

Terenul are toate utilităţile (apă, electricitate, gaze, canalizare, cale ferată industrială) şi are deschidere atât la bulevardul Coşbuc, cât şi la şoseaua de centură.

Licitaţia este la a doua strigare. La prima tentativă de vânzare, contra a 1,6 milioane de euro, nu s-a prezent nimeni, aşa că preţul a fost redus la 1.050.000 euro, ceea ce înseamnă un preţ de 63,5 euro pe metru pătrat de teren.

Amplasamentul fabricii de pâine Galmopan FOTO Google Earth

Amplasamentul fabricii de pâine Galmopan FOTO Google Earth

Fabrica de pâine a fost funcţională până la jumătatea lunii mai a anului 2014, moment în care producţia a fost oprită. Activitatea societăţii se redusese oricum drastic după 2008, când însă încă mai avea, conform datelor din bilanţul contabil, 1.700 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro.

Cele patru linii de pâine/morărit şi panificaţie (trei linii cu capacitatea de producţie de 20 tone/zi şi o linie de 26 tone/zi) cu utilaje şi echipamente conexe încă există în halele de producţie. Aceste linii au fost parţial modernizate în anii 2007-2009, în special prin achiziţii de noi utilaje şi echipamente (malaxoare, dospitoare, benzi transportoare etc.).

Mai multe - Galaţi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite