Ce gratuităţi şi reduceri se aplică în transportul public din Galaţi. Tocmai au fost aprobate de Consiliul Local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Reducerile şi gratuităţile la abonamentele de transport în comun vor fi suportate din bugetul municipiului Galaţi, care va vira diferenţa de preţ în conturile societăţii de transport public Transurb SA.

Consilierii locali au aprobat, joi, la iniţiativa primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, un proiect de hotărâre privind categoriile de pasageri care beneficiază de gratuităţi şi reduceri la transportul în comun realizat cu mijloacele de transport ale Societăţii Transurb S.A. Galaţi.

Conform proiectului, până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pentru anul 2021, vor beneficia de facilităţi mai multe categorii de persoane, respectiv pensionarii cu venituri reduse, elevii şi studenţii, persoanele cu dizabilităţi, precum şi angajaţii plătiţi cu salariul minim pe economie.

Astfel, persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani şi pensionarii care cumulează venituri din pensie de până la valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (care în prezent este de 2.230 lei brut/lună) vor pute procura un abonament redus cu 98%, valabil pe o singură linie (traseu).

Pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.230 lei brut/lună şi 3.500 lei brut/lună, pot obţine un abonament redus cu 50%, pe o linie. Pensionarii care cumulează venituri din pensie peste 3.500 lei brut/lună, au dreptul la abonament redus cu 25% pe o linie.

Pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilităţile prevăzute de Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi de HCL nr.126/2007 privind aprobarea modalităţii de acordare a gratuităţii precum şi cuantumul acesteia pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap accentuat şi grav, însoţitorii, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti ai acestora, pot obţine abonament gratuit pe o linie.

De asemenea, elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, au dreptul la abonament gratuit de servicii publice de transport local,  pe tot parcursul anului calendaristic, în vreme ce studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galaţi, pot solicita abonament redus cu 98% pe o linie, în timpul anului universitar.

Abonament redus cu 98% pe o linie li se cuvine, conform ultimelor reglementări, şi persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj şi persoanele şomere neindemnizate, în timp ce persoanele care beneficiază de salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (adică maximum 2.230 lei brut/lună) au dreptul la abonament redus cu 75% pe o linie”.

„Pe durata situaţiilor de urgenţă, a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă sau a situaţiilor de alertă facilităţile acordate categoriilor de pasageri care beneficiază de gratuităţi şi reduceri la transportul în comun, realizat cu mijloacele de transport ale Societăţii Transurb S.A. Galaţi, vor fi valabile în conformitate cu deciziile Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi”, a precizat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite