Ce efecte are asupra oamenilor aditivul alimentar E555 şi în ce produse se găseşte. Ce interdicţii a stabilit UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul este aprobat pentru consum prin Regulamentul UE nr. 1129 din 2011, însă are limitări serioase: este interzis în produsele destinate sugarilor şi este permis în rest în doar câteva categorii de produse, cu doză maximă admisă între 10 şi 20 de grame pe kilogram.

Denumirea de pe etichetă, banală (E555), nu spune la o primă vedere mai nimic. E un „E”, este adevărat, însă  toată lumea s-a obişnuit deja cu aşa ceva, mai ales că în ultimii ani termenul a fost banalizat atât prin folosirea intensă în materialele despre nutriţie, cât şi prin asigurările repetate date de oficialii europeni cum că statele membre au acceptat doar aditivii care nu dăunează sănătăţii.

Şi totuşi, la o analiză mai în amănunt descoperim că E555 (în traducere liberă silicat de aluminiu şi potasiu) nu este chiar aşa de „sănătos”, după cum rezultă chiar din Regulamentul UE nr. 1129 din 2011 prin care sunt stabilite condiţiile de utilizare a aditivilor alimentari în spaţiul UE.

La articolul 11 al amintitului document se specifică, negru pe alb, că „în avizul său privind siguranţa aluminiului ingerat prin alimentaţie, adoptat la 22 mai 2008, autoritatea a concluzionat că expunerea ar putea fi prea mare pentru un procent important al populaţiei europene. Autoritatea nu s-a putut pronunţa cu privire la sursele specifice care contribuie la conţinutul în aluminiu al unui anumit produs alimentar, cum ar fi cantitatea de aluminiu prezentă inerent în produsul respectiv, cantitatea rezultată din utilizarea aditivilor alimentari şi cantităţile eliberate în produsul alimentar în timpul prelucrării şi depozitării, provenite din foliile, containerele sau ustensilele folosite care conţin aluminiu”.

De asemenea, în document se mai spune şi că „pentru a reduce expunerea la aluminiu, ar trebui restricţionată utilizarea anumitor aditivi alimentari care conţin aluminiu. Comisia pregăteşte, în prezent, măsuri pentru a limita expunerea la aditivii care conţin aluminiu şi intenţionează să elaboreze o propunere care să prevadă concentraţii revizuite”. Lucru care, cel puţin deocamdată, nu s-a întâmplat.

Ce este E555 şi la ce alimente este folosit

Silicatul de aluminiu şi potasiu (E555) este un produs obţinut prin sinteză chimică, folosit ca aditiv alimentar cu rol de antiaglomerant. Se găseşte sub formă de pudră de culoare albă sau gri, iar în unele prezentări este descris ca un „mineral natural”.

În principiu, E555 se adaugă în sare şi înlocuitorii săi, în zahărul pudră, în dextroză, în zer pudră şi preparate din zer pudră, în brânza feliată cu pastă moale, tare sau topită.

Se adaugă în condimente şi în grăsimile folosite la ungerea tăvilor şi tigăilor. Se mai foloseşte, de asemeni, în toate produsele alimentare pe bază de lapte (mai ales în laptele praf vrac pentru industria alimentară), carne, ouă, peşte, cereale, zahăr, legume, fructe, în băuturi alcoolice şi nealcoolice, în produse dietetice şi suplimente alimentare, în produse sub formă de tablete sau pulbere, sau doar pentru tratament de suprafaţă (la bomboane şi produse de cofetărie), conform tehnologiilor şi cantităţilor prevăzute de reţete.

Ce doze maxime şi restricţii sunt pentru E555

După cum recunosc inclusiv legiutorii de la UE (în Regulamentul menţionat) mai sunt necesare o serie de studii legate de efectele aluminiului asupra corpului uman, date fiind semnalele tot mai serioase că ar fi un produs cu efect cancerigen.

De altfel, în Regulamentul UE nr. 1129 din 2011 se prevede foarte clar că silicaţii (şi în special E555) nu sunt permişi  în produsele destinate sugarilor, iar în restul alimentelor sunt restricţii importante. Mai exact, E555 poate fi folosit, în doze maxime precis specificate, doar ca antiaglomerant în produsele pulverulente şi în o serie de brânzeturi şi de grăsimi.
Astfel, reglementarea prevede că silicatul de aluminiu şi potasiu poate fi folosit într-o concentraţie maximă de 10 grame la litru sau la kilogram de produs doar în brânzeturile tari şi în cele moi care sunt vândute feliate (brâza topită feliată este un exemplu la îndemână), în sucurile şi siropuri vîndute ca praf (deshidratate), în sare, zahăr şi suplimentele alimentare vândute ca pulberi.

Doza poate creşte până la 30 de grame la litru în cazul uleiurilor şi grăsimilor emulsionate, precum şi a condimentelor comercializate în stare pulverulentă. Mai pe înţelesul tuturor, cea mai mare cantitate de silicat de aluminiu şi potasiu poate fi întâlnită în margarină, în uleiul de floarea soarelui şi în „produsele minune” folosite pentru a potenţa gustul mâncărurilor gătite.

Ce spun medicii despre E555

Deşi nu există în literatura de specialitate o doză letală în privinţa silicatului de aluminiu şi potasiu, medicii cred că reglementările UE în domeniu (mai ales cele în care recunosc că aluminiul trebuie evitat în semn de precauţie, până se vor face determinări exacte) sunt primele lucruri de care trebuie să ţinem seama cu mare atenţie.

„Studiile au arătat că aluminiul afectează dezvoltarea sistemului nervos şi a scheletului, favorizează apariţia demenţei, a bolilor Alzheimer şi Parkinson, afectează dezoltarea fătului, produce afecţiuni renale şi gastrointestinale şi multe altele. Mai poate afecta şi inima şi articulaţiile”, ne-a declarat medicul Alexandru Botă, cel care ne-a ajutat la documentarea acestui articol.

„Având în vedere că E555 conţine aluminiu, recomandarea mea este să evitaţi să consumaţi alimentele ce conţin silicat de aluminiu şi potasiu. Este interzis cu desăvârşire să consumaţi alimente ce conţin acest aditiv alimentar dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi. Această recomandare se aplică şi copiilor, mai ales a celor cu vârsta sub 3 ani”, ne-a mai spus medicul.

CITIŢI ŞI:

VIDEO Colorantul făcut din gândaci care se găseşte în mii de tipuri de cosmetice şi de alimente consumate de români

Cum ne ferim de nitritul de sodiu, aditivul clasificat ca toxic şi folosit intens în industria cărnii: „Interacţionează cu proteina din alimente“ 

Şase reţete foarte simple de conservat ardeii graşi fără chimicale. Variantele care nu necesită nici măcar sterilizare 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite