Bombele din război încă mai explodează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o tonă de mine, bombe de aviaţie şi grenade au fost descoperite şi neutralizate în acest an.Pirotehniştii din sud-estul României au detonat o cantitate impresionanată de muniţie neexplodată provenită din al doilea Război Mondial

Pe teritoriul judeţelor Galaţi, Brăila, Vrancea şi Buzău au fost găsite sute de kilograme de muniţie neexplodată, datând din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Pericolul este extrem de mare, dar, din fericire, populaţia, este tot mai bine informată în această privinţă şi procedează corect anunţând Protecţia Civilă. În astfel de cazuri, pirotehniştii intervin prompt pentru ridicarea şi neutralizarea muniniţiei în poligoane speciale.

La Galaţi, ultima detonare pentru neutralizare s-a realizat ieri după-amiază, fiind distrusă o bombă de aviaţie de 50 de kilograme şi o alta mai mică, două proiectile expliozive de 75 de milimetri şi două proiectile perforante de 75 de milimetri.

Locotenent Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a declarat:
Reamintim populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea muniţiei neexplodate: se interzice lovirea sau mişcarea proiectilelor de orice fel descoperite în pământ sau la suprafaţă şi de asemenea este interzisă ridicarea, transportarea şi folosirea acestora pentru diferite activităţi sau scopuri".

Periculos de amuzant

La Brăila, anul acesta, a avut loc un incident oarecum hilar. După ce a găsit o bombă neexplodată, un bărbat a hotărât să o ţină în casă drept amintire. Din fericire, a fost „turnat" chiar de mama sa, după ce femeia a găsit muniţia sub pat.

Maior Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, a explicat de ce se găsesc încă bombe neexplodate în judeţ. „Numărul mare de astfel de elemente explozive găsit pe teritoriul judeţului Brăila se datorează faptului că această zonă s-a aflat chiar pe linia frontului. Proiectilele sunt găsite în timpul lucrărilor agricole sau când sunt săpate fundaţiile caselor ori şanţurile de canalizare".

De altfel, la Brăila, anul acesta au fost găsite 62 de proiectile de diferite calibre, care au fost detonate în poligonul de la Muchea. La Focşani, au aut loc 17 misiuni de distrugere a muniţiei, în poligonul de la Ciuşlea. Şi la Buzău au fost găsite piese de muniţie neexplodată. Cea mai recentă neutralizare prin detonarea controlată a 500 de kilograme de muniţie s-a realizat la finele săptămânii trecutene, în acelaşi poligon, de la Ciuşlea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite