Arest prelungit pentru mama ucigașă. Femeia care și-a omorât în bătaie fetița de 9 ani rămâne după gratii încă 30 de zile

0
Publicat:

Mama criminală din Galați, care şi-a bătut până la moarte fiica în vârstă de 9 ani, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Decizia poate fi contestată, anunță Tribunalul Galaţi.

Femeia a fost încătușată și dusă în arest FOTO: Captura video
Femeia a fost încătușată și dusă în arest FOTO: Captura video

Magistraţii au admis joi, 29 februarie 2024, propunerea de prelungire pe o perioadă de 30 de zile a măsurii arestării preventive, formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, cu privire la inculpata Eugenia Vasilache. 

„Admite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive, formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, cu privire la inculpata Vasilache Eugenia. În temeiul art. 236 alin. 2 Cod procedură penală, dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatei Vasilache Eugenia, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 02.03.2024 la data de 31.03.2024, inclusiv. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare”, arată Tribunalul Galați.

Alexandra, fetița de 9 ani, a murit pe 31 ianuarie 2024, fiind bătută crunt, în mod sistematic, de mamă. Anchetatorii au dezvăluit că „femeia a lovit-o în mod repetat cu obiecte, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului”.

Legiștii au stabilit că fata a murit în urma unui șoc traumatico-hemoragic. Prin violențe de neimaginat au fost nevoite să treacă și cele două surori mai mici. 

Alexandra era elevă în clasa a treia SURSA școala
Alexandra era elevă în clasa a treia SURSA școala

Mătușa și unchiul copilei au fost reținuți pe 13 februarie 2024, sub acuzațiile de complicitate la omor calificat și complicitate la rele tratamente aplicate minorului.

Ulterior, Tribunalul Galați a considerat că soții acuzați de complicitate la omor calificat, complicitate la rele tratamente aplicate minorului și complicitate la violență în familie, nu sunt un pericol public și i-au eliberat din arest, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați îi reținuse. 

În urma tragediei care a șocat o țară întreagă, Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC) a fost trimis la Galați. Acțiunea de control s-a desfășurat în perioada 2-15 februarie 2024, la DGASPC Galați și la Direcția de Asistență Socială (DAS) a municipiului Galați.

Deficiențe și lipsă de coordonare între insitituții

Echipa de control a constatat multiple deficiențe în instrumentarea cazului fetiței decedate și a celor două surori ale acesteia la nivelul DGASPC Galați și al serviciului de asistență socială din cadrul Primăriei municipiului Galați, precum și o lipsă de coordonare între specialiștii celor două instituții.

 „Astfel, principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu și declanșarea cercetării disciplinare în cazul psihologului și asistentului social care au instrumentat cazul fetiței decedate și al surorilor acesteia, caz intrat în atenția DGASPC Galați în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârșitul lunii ianuarie. De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă și în cazul șefului Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Galați, pentru modul în care a gestionat, în aceeași perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicați în acest caz, precum și activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu”, a transmis conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Verificările au vizat modul în care a fost gestionat și instrumentat cazul fetiței și al celor două surori ale ei, din momentul în care minorele au intrat în atenția autorităților cu atribuții în protecția drepturilor copilului, în martie 2023.

Raportul echipei corpului de control al ANPDCA arată „o lipsă de coordonare și grave deficiențe în modul în care specialiștii de la nivelul DAS Galați și DGASPC Galați au intervenit în cazul celor trei fetițe, începând din martie 2023, când situația lor a ajuns în atenția Direcției, ca urmare a unei sesizări primite de la grădinița unde era înscrisă una dintre fete”. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite