Profesoara neconvențională, spectaculoasă și extrem de creativă. Ce spun copiii despre Paula Ciucur: „Își vede elevii drept oameni“

0
Publicat:

Profesoara Paula Ciucur din Sibiu își încurajează elevii să caute răspunsuri la întrebările care îi frământă, să facă legături cu ceea ce știu și să pună noile informații la locul lor. Dar mai presus de toate, îi învață să fie oameni.

Paula Ciucur FOTO arhiva personală
Paula Ciucur FOTO arhiva personală

Paula Ciucur, profesoară de știinţe socio-umane la Colegiul Național „Octavian Goga“ din Sibiu, a fost desemnată profesor Merito în 2016 pentru metodele sale nonformale de predare.

A absolvit Colegiul „David Prodan“ din Cugir pe profilul matematică-fizică și apoi Facultatea de Filosofie-Sociologie la Univesitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Iubește interacțiunile cu oamenii, partea vie și energia ce vin dinspre copii, iar învățarea i se pare fascinantă, astfel că alegerea de a deveni profesor a venit cumva firesc.

„A fost în firescul lucrurilor să fiu profesor. Părinții mei au fost învățători într-un sat frumos tare, Vinerea din județul Alba. De fapt, în familia mea extinsă, suntem patru învățători și trei profesori, o «predestinare» genetică și o proximitate permanentă cu școala sau cu povești despre școală“, a declarat dascălul pentru „Weekend Adevărul“.

Pentru că a terminat un profil real, are o preferință clară înspre logică, argumentare și comunicare între disciplinele pe care le predă.

„Alegerea filosofiei (ulterior și a sociologiei) a fost efectul magiei unei etape naționale la Olimpiada de științe socio-umane. Eram în clasa a XII-a și am venit de acolo, de la naționala din Piatra-Neamț, cu decizia de a fi studentă la Filosofie la Universitatea «Babeș-Bolyai». Au fost cinci ani în Cluj și, fără îndoială, cea mai spectaculoasă creștere din viața mea”, explică Paula de ce a ales acest drum.

Școală-n școală

A crezut mereu într-o „școală-n școală“. Crede că este absolut necesar să fii foarte bine pregătit la nivel academic, să fii fidel specializărilor tale, dar și să fii capabil să faci mai mult decât atât pentru elevii tăi.

„Să încerci să participi la tot procesul acela prin care ei se fac oameni mari, să le povestești despre onestitate, disciplină, responsabilizare sau asumare, despre ce înseamnă calitatea vieții, valori și norme aplicate pentru o sănătate mintală și mentală“, descrie Paula conceptul.

Ideea Paulei Ciucur s-a concretizat într-un opțional cu un curriculum elaborat de ea, care s-a numit inițial „Autocunoaștere și dezvoltare personală“. Acum lucrează după programa școlară a disciplinei opționale „Adolescență și autocunoaștere“, elaborată de către specialiști ai Ministerului Educației și gândită pentru doi ani la nivel liceal.

Pauka Ciucur alături de elevii săi FOTO arhiva personală
Pauka Ciucur alături de elevii săi FOTO arhiva personală

Dascălii care predau acest tip de opțional urmăresc să dezvolte anumite abilități, competențe și comportamente la elevi. Paula folosește filmele documentare ca instrument didactic. De pildă, s-a uitat recent cu elevii ei la filmele „Un an fără părinți“, ce spune povestea unui copil refugiat sirian, și „Ascultă“, ce descrie experiențele unor adolescenți. Sunt scurtmetraje, de 15-20 de minute, iar pe baza acestora face cu copiii activități interactive bazate pe dialog și discuții în grup, gândire critică și formularea unor concluzii.

Conexiune și înțelegere

„Oamenii învață învățând pe alții“, spunea Seneca, celebrul filosof roman, și este una dintre cele două idei-forță de care Paula ține cont atunci când este într-o situație de învățare cu copiii. Cea de a doua are legătură cu un model constructivist, bazat pe implicare și o participare directă a celui care învață.

„Acesta este motivul pentru care sunt mare fan al învățării prin descoperire – activitate independentă, bazată pe investigare proprie, activitate dirijată prin care un elev poate să facă conexiuni și să înțeleagă. să fie conectat cu lumea, să integreze și să facă legături între noile informații și cele preexistente“, explică profesoara.

Iată un exemplu de moment în învățarea prin descoperire. Fiecare dintre elevi este invitat să perceapă distinct experiențele, povestea dintr-un film documentar și să-și listeze nevoile ce au stat la baza fiecărui comportament – de la nevoia de a fi ascultat sau de a fi securizat fizic și emoțional până la aceea de valorizare sau construirea unei identități proprii.

Incubatorul de proiecte

Unul dintre proiectele sale de suflet este ARCA, un adevărat incubator de proiecte, și a pornit de la un proiect mai vechi de-ale sale. Avea foarte mulți tineri în jurul ei, foarte creativi, cu multe idei bune pentru comunitatea lor, care nu depășeau însă condiția de voluntar în proiectele adulților (ONG-uri, profesori, comunități culturale).

Prin urmare, a creat ARCA (atitudine, responsabilizare civică, acţiune), un cadru semi-organizat în care să-i învețe pe copii să transforme un vis sau o idee în realitate, să gândească, să scrie și să implementeze proiecte pentru grupurile lor de proximitate (colegi, prieteni, tineri din Sibiu).

A scris un proiect într-o zi cu o elevă, Dariana, și l-a depus în 2013 pentru finanțare în „Idei pentru Țara lui Andrei“. Avea să fie unul dintre cele zece proiecte câștigătoare, iar apoi a urmat munca – traininguri, sesiuni de lucru, mentorate. „Finalul a fost să finanțăm visuri“, ne-a mărturisit Paula.

În urma unui concurs au primit finanțare șase proiecte, iar unul dintre ele a fost Radio Goga. ARCA a fost recunoscută apoi la nivel național – a luat premiul pentru educație la prima ediție a Galei Naționale a Societății Civile Tinere din România la Covasna, în 2014.

De atunci, nenumărate proiecte au prins viață prin ARCA lui Goga. Doar în acest an, la Gala Tineretului și Sportului Sibian, ARCA a fost premiată pentru două proiecte: A.E.R. – cel mai bun proiect pentru tineret – și OxigenE – cel mai bun proiect în cadrul programului „Anii Drumeției“.

Elevii Paulei Ciucur au mai fost premiați pentru „CivitasEu”, un proiect pentru facilitarea dialogului între tineri și parlamentarii europeni ca modalitate de informare pe teme europene și implicare civică, și pentru SOPHIA – promovarea în rândul tinerilor a dezbaterilor academice, pentru cel mai bun proiect extrașcolar de și pentru tineret de mai multe ori, în 4-5 ediții diferite.

„Rețeta pare oarecum simplă: facem o listare de idei și decidem ce pare ofertant ca impact, sustenabilitate, și încercăm să le punem în practică“, descrie pe scurt profesoara cum lucrează cu elevii.

Copiii capătă un plus pentru abilitățile de comunicare, stimă de sine, capacitatea de a lucra unul cu celălalt, evaluarea proiectelor, construirea a ceva viabil și atractiv pentru colegii lor.

„Neconvențională, spectaculoasă și extrem de creativă“

În fiecare an a avut câțiva olimpici, începând cu 2011, cu excepția anilor de pandemie, chiar dacă nu este neapărat o susținătoare a olimpiadelor școlare, pentru că întotdeauna i s-a părut un mediu mult prea competitiv, cu experiențe greu de gestionat emoțional de către elevi.

Cumva, copiii ei au ajuns mereu acolo. Cea mai bună caracterizare i-o fac, de altfel, chiar propriii copii de la clasă.

Elevii o văd pe Paula ca un om care formează oameni FOTO proiectulmerito.ro
Elevii o văd pe Paula ca un om care formează oameni FOTO proiectulmerito.ro

Neconvențională, spectaculoasă și extrem de creativă la catedră și nu numai. Ce a sărit în ochi de la primele interacțiuni a fost faptul că-și vede elevii drept oameni și ține cont de nevoile și emoțiile lor, fără a dizolva în vreun fel limitele sănătoase profesor-elev“, o descrie un elev.

„Am avut norocul de a descoperi un dascăl dedicat, un mentor și un om“, spune Ionuț M.

„Cine sunt eu azi i se datorează în mare parte profesoarei Paula Ciucur. Am fost o norocoasă să o am aproape nu doar în clasă, la orele de psihologie, ci și în afara școlii, aproape pe întreaga durată a liceului. Pentru mulți dintre noi, foști și actuali elevi, este un mentor“, o descrie Georgiana E.

„Paula este, în primul rând, un om care formează oameni, mai mult decât un profesor ce formează elevi“, încheie Dariana N.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite