ANAF şi DGRFP Galaţi se întrec în gafe, iar contribuabilii plătesc cheltuieli de judecată, dar şi dobânzi şi penalităţi enorme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ani de zile ANAF şi DGRFP Galaţi calculează greşit accizele datorate de către unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat, Şantierul Naval Damen din Galaţi. Doar pentru un singur proces pierdut contribuabilii plătesc nu numai cheltuieli de judecată de mii de lei, dar şi dobânzi şi penalităţi de întârziere enorme.

Curtea de Apel Galaţi a hotărât acum câteva zile ca ANAF să restituie Şantierului Naval Damen din Galaţi peste 60.000 de lei, reprezentând acciza calculată greşit pentru anul 2012.

Verdictul este unul dintr-o lungă serie pronunţate de instanţele gălăţene, iar consecinţele se răsfrâng, din păcate, asupra contribuabililor. 

De pildă, Tribunalul Galaţi a decis recent să oblige DGRFP Galaţi la plata a 318.000 de lei către Şantierul Naval Damen, după ce judecătorii au constatat că ANAF – Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi a calculat greşit acciza aferentă perioadei 01.07. 2010 – 31.12.2010.

Instanţa a hotărât şi ca DGRFP Galaţi să achite dobândă la suma amintită pentru perioada 14.12.2010 – 15.03.2015, respectiv 09.03.2011 – 15.03.2015, fiind vorba de alte câteva sute de mii de lei, bani ce vor fi plătiţi din buzunarele contribuabililor. 

Şantierul Naval Damen a ajuns să conteste periodic deciziile de restituire a accizei calculate fie de ANAF, fie de DGRFP Galaţi, iar instanţele îi dau mereu dreptate.

Un alt exemplu este obligarea Direcţiei Generale  a Finanţelor Publice Galaţi să restituie Şantierului Naval Damen alţi 129.982 de lei cu titlu de acciză, la care se adaugă 55.337 lei-dobândă fiscală la acciza nerestituită, plus alţi 3.913 lei drept cheltuieli de judecată.

Aceeaşi instanţă a hotărât să anuleze parţial şi o decizie de restituire a accizelor emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) împotriva Şantierului Naval Damen. Este vorba de 75.000 de lei, bani pe care ANAF a fost obligată să îi restituie  societăţii gălăţene.

De asemenea, ANAF a fost obligată de judecători să restituie şi alţi 91.000 de lei reprezentând tot acciză, precum şi aproape 39.000 de lei drept dobândă la suma amintită pentru perioada 05.12.2011-30.04.2014.

Greşeala şi procesul

Tot Curtea de Apel Galaţi a obligat recent Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi să returneze Şantierului Naval Damen peste 47.000 de lei cu titlu de acciză. 

Procesele câştigate de Şantierul Naval Damen împotriva autorităţilor financiare gălăţene sunt de ordinul zecilor, lucru ce pune deja sub semnul întrebării modul în care Finanţele calculează accizele ce ar trebui plătite de marile firme.

Seria verdictelor nefavorabile autorităţilor fiscale continuă cu o decizie a Tribunalului Galaţi, care a hotărât să oblige Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la plata de dobânzi tot către Şantierul Naval Damen din Galaţi, ce totalizează 113.333 de lei.

În urma unui control efectuat în 2012, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi a dispus reţinerea de la Şantierul Naval Damen a 107.000 de lei, reprezentând acciza pentru 70 de tone de motorină.

Reprezentanţii Şantierului Naval Damen au contestat raportul de control în justiţie, iar Tribunalul Galaţi a decis să anuleze parţial documentul, dispunând ca Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi să returneze cei peste 100.000 de lei în contul firmei gălăţene.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite