Agenție de Muncă obligată să achite subvențiile pentru firmele care angajează șomeri. Decizia fără precedent a instanței

0
Publicat:

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați nu a plătit subvenția unei societăți pe motiv că banii se achită în limita sumelor aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj. Judecătorii au stabilit însă că la subvenție au dreptul toate firmele care îndeplinesc condițiile și depun o cerere în termenul legal.

Firmele care angajează șomeri privind o subvenție de la stat FOTO arhivă Adevărul
Firmele care angajează șomeri privind o subvenție de la stat FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați a obligat AJOFM Galați, printr-o decizie definitivă pronunțată în 18 aprilie, să plătească unei societăți subvenţia lunară în sumă de 2.250 lei pe o perioadă de 12 luni, începând cu data angajării – 10.08.2021 și să achite și dobânda de la data scadenţei fiecărei subvenţii lunare până la data rămânerii definitive a hotărârii.

Potrivit articolului 85 din legea 76/2002, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEETs primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Tinerii NEETs sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.

Important de amintit este că legea nu condiţionează acordarea subvenţiei de un acord al unei autorităţi, ci angajatorul beneficiază de acea sumă de bani prin simpla îndeplinire a condiţiilor amintite, dacă formulează cerere şi dacă depune documentele.

AJOFM Galați și-a motivat decizia de a nu plăti subvenția amintită unei societăți, susținând că se acordă în limita sumelor aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj cu această destinație.

„Legea 500/2002 privind finanțele publice prevede în cuprinsul articolului 22, alineatul I, că ordonatorii de credite au obligația de a angaja și de a utiliza creditele bugetare numai în limita prevederilor și destinațiilor aprobate”, au precizat în instanță reprezentanții instituției.

În ce condiții se acordă subvenția

Legea prevede că o societate are un termen de 12 luni de la data angajării unei persoane să depună o cerere conformă pentru a beneficia de subvenţie începând cu data angajării.

Atât Tribunalul, cât și Curtea de Apel Galați au stabilit fără echivoc că textul legii nu poate fi interpretat în sensul că dă dreptul autorităţii să lase nesoluţionată o cerere de subvenţie pe o perioadă de timp mai mare de 12 luni şi să invoce apoi decăderea din acest drept.

Dacă firmele îndeplinesc condițiile cerute de lege, AJOFM trebuie să le transmită imediat că beneficiază de dreptul de subvenţie.

„Bugetul plafonat nu împiedică angajarea juridică a autorităţii prin convenţie, având în vedere că nu există un drept de opţiune la subvenţie al autorităţii, ci aceasta trebuie acordată pentru îndeplinirea condiţiilor legale. Ceea ce poate fi amânat este plată efectivă de către autoritate până la data la care are fonduri suficiente, cu includerea daunelor pentru întârziere, respectiv dobânda legală”, a stabilit Curtea de Apel Galați.

Magistrații au explicat simplu și cum poate fi evitată situația ca agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă să rămână fără bani la buget.

„Prin încheierea convenţiilor este mai uşor de raportat suma cu care este necesară bugetarea pentru ca acestea să fie acoperite fie din bugetul anului ulterior, fie prin rectificare bugetară”, a precizat instanța de judecată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite