Află aici cât te costă să călătoreşti cu trenul după scumpirea biletelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţenii trebuie să scoată din buzunar între un leu şi cinci lei în plus pentru a călători spre Bucureşti, Braşov sau Focşani, însă mulţi dintre aceştia nu mai dispun de bani.Sindicatele de la calea ferată cred că majorea preţului biletelor nu se regăseşte în confortul pasagerilor sau scurtarea duratei călătoriei şi este posibil ca măsura să conducă la o scădere a numărului de călători.

CFR Călători a luat măsura ca de luni, 20 septembrie 2010, să crească preţurile la bilete cu 8%, ultima majorare având loc în septembrie 2007. Justificarea a fost că bună parte din majorare vizează creşterea de TVA din luna iulie 2010, care nu s-a reflectat până acum în preţul biletelor, dar administraţia nu ştie deocamdată dacă măsura va avea ca efect scăderea numărului de călători pe calea ferată.

Jumătate din angajaţii CFR Marfă Galaţi vor fi concediaţi

„O asemenea scădere nu s-ar datora majorării preţului la bilete, ci contextului economic. Fac precizarea că preţurile la CFR nu s-au majorat cu 5% după majorarea TVA din luna iulie. Deci, majorarea de preţ de acum o include, prin urmare creşterea preţurilor este de doar 3%", ne-a declarat directorul CFR Călători Galaţi, Ecaterina Pricope.

Navetiştii, cei mai afectaţi

Majorarea preţurilor la biletele de călătorie, deşi nu este foarte mare, poate avea în final un efect de bumerang. O spun chiar sindicatele, ai căror membri au trecut în ultimii ani prin mai multe astfel de experienţe. De pildă, o călătorie de la Galaţi la Bucureşti prin Buzău cu acceleratul costă acum 45,5 lei, spre deosebire de acum câteva zile când călătorii plăteau 42,10 lei.

Navetiştii sunt cei mai afectaţi de această măsură şi cu toate că pe rutele mai scurte majorările par infime, ele îi pun în încurcătură pe gălăţenii care folosesc trenul pentru a ajunge la muncă. Un exemplu este personalul Galaţi-Tecuci, unde preţul unui bilet a crescut de la 9,30 de lei la 10 lei.

O altă problemă o reprezintă concurenţa pe principalele trasee cu transportul rutier. Pe ruta Galaţi-Buzău, tariful pentru o călătorie cu acceleratul a ajuns la 30,80 lei de la 28,50 de lei iar pe itinerariul Galaţi-Focşani călătorii trebuie să scoată din buzunar 23,20 de lei, faţă de acum o săptămână, când plăteau 21,50 de lei.

Pleacă călătorii, sunt concediaţi ceferiştii

Cu toate că intenţia CFR Călători este de a mări veniturile, sindicaliştii gălăţeni de la calea ferată cred că majorarea tarifelor se face, de regulă, atunci când există o creştere a calităţii transportului, ceea ce nu este cazul în România. Este vorba de confortul călătorilor, dar în egală măsură şi de durata călătoriilor.

Galaţi: S-au stabilit disponibilizările din CFR

„Sper ca măsura creşterii tarifelor să nu conducă la o scădere a numărului de călători. Într-un asemenea caz, creşterea valorii biletului de călătorie se va compensa cu scăderea numărului de călători şi nu am făcut nimic. Noi avem nişte experienţe foarte triste de anii anteriori, când s-a ajuns la concluzia că nu se mai justifică menţinerea unor trenuri pe anumite rute şi ele au fost desfiinţate. Asta înseamnă însă şi desfiinţarea locurilor de muncă pentru ceferişti", susţine preşedintele Sindicatului Mişcare Comercial Galaţi, Viorel Istrate.

Tarifele pe rutele feroviare

Ruta Galaţi-Bucureşti prin Buzău

Accelerat: preţ vechi-42,10 lei, preţ nou-45,10 lei

Rapid: preţ vechi-57,9 lei, preţ nou-62,6 lei

Intercity prin Urziceni: preţ vechi-53,10 lei, preţ nou-57,30 de lei

Ruta Galaţi-Tecuci

Personal: preţ vechi-9,30 de lei, preţ nou-10 lei

Ruta Galaţi-Buzău

Accelerat: preţ vechi-28,50 de lei, preţ nou-30,80 de lei

Personal: preţ vechi-13,50 de lei, preţ nou14,60 de lei

Ruta Galaţi-Focşani

Personal:preţ vechi-21,50 de lei, preţ nou-23,20 de lei

Ruta Galaţi-Braşov

Accelerat: preţ vechi-46,10 lei, preţ nou-49,80 de lei

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite