A înşelat statul cu peste un milion de lei, dar judecătorii i-au redus pedeapsa şi l-au lăsat în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronul se specializase în crearea de firme fantomă Foto: arhivă Adevărul
Patronul se specializase în crearea de firme fantomă Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat a reuşit să stabilească un record în materie de ţepuit statul, după ce oamenii legii au constatat că acesta a înregistrat în contabilitate operaţiuni fictive, utilizând facturi fiscale şi chitanţe de plată întocmite în fals în perioada 2007-2010.

Sion Petrică, administrator al SC Junii şi Dănuţ 2003 SRL Iveşti, a  creat mai multe firme fantomă sau s-a folosit de numele unor societăţi, care nu au recunoscut ulterior relaţiile comerciale, în scopul diminuării bazei de impozitare şi deducerii nelegale a TVA.

Procurorii au stabilit iniţial că prejudiciul cauzat statului se ridică  la 1,13 milioane de lei. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi l-a trimis în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată, iar Finanţele s-au constituit parte civilă în proces pentru a încerca să recupereze paguba.

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi l-au condamnat  iniţial pe Sion Petrică la 2 ani şi 4 luni de închisoare, dar instanţa superioară a decis pe 9 noiembrie să reducă sancţiunea penală la 2 ani şi să o suspende condiţionat.

De amintit este şi paradoxul creat de judecători. Instanţa a majorat despăgubirile pe care Sion Petrică a fost obligat să le plătească către ANAF de la 160.000 de lei la 288.000 de lei, concluzionând totuşi că administratorul evazionist nu are bunuri mobile şi imobile care să fie sechestrate şi vândute pentru ca statul să îşi recupereze paguba.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite