Veterani vrânceni despre 1 Decembrie 1918: „Cea mai importantă zi din istoria României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Petrache şi Enache Anghelache au luptat împreună pe front  Foto: Ştefan Borcea
Vasile Petrache şi Enache Anghelache au luptat împreună pe front  Foto: Ştefan Borcea

Camarazi de arme pe frontul de vest în cel de-al doilea război mondial, profesorul Vasile Petrache şi notarul Enache Anghelache, consideră că actul de acum 94 de ani este unic în istoria naţională.

 „1 Decembrie este cea mai frumoasă şi importantă zi din istoria noastră. Ca fapt istoric, este rodul unui proces de luptă îndelungat a întregului popor", este de părere Vasile Petrache, profesor de istorie şi veteran de război, care a luptat în cea de a doua conflagraţie mondială pe frontul de vest.

La rândul său, camaradul acestuia de arme, notarul focşănean Enache Anghelache consideră că fără jertfa înaintaşilor care au făurit România Mare a meritat.

„1 Decembrie este fără îndoială cea mai reprezentativă zi din istoria ţării. Atunci s-a înfăptuit România Mare, chiar dacă ulterior ţara noastră a mai trecut prin conflicte armate. Pe 23 august 1944 eram elevi la şcoala de ofiţeri rezervă de la Ineu-Arad şi toţi elevii şcolii ne-am înrolat pe front. Am luptat pentru eliberarea Ardealului şi pe frontul de Vest. Nu a fost cine ştie ce!", spune cu modestie notarul Enache Anghelache
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite