Telenovela judiciară în cazul primarului din Mărăşeşti, închisă la Tribunal. Ce au decis judecătorii
0Procurorii au cerut la trei instanţe arestarea preventivă a edilului din Mărăşeşti, VAlrică Chitic, dar, rând pe rând, judecătorii şi-au declinat competenţa.
Primarul oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic, rămâne în libertate, după mai multe zile de confuzie totală cu privire la instanţa care trebuia să se pronunţe pe arestul preventiv cerut de Parchet. Reţinut pentru 24 de ore, marţi, 21 iunie, sub acuzaţia comiterii a şapte infracţiuni, Valerică Chitic a fost dus a doua zi la Tribunalul Vrancea, de către procurori, cu propunerea de a fi arestat preventiv.
Acolo, judecătorul de drepturi şi libertăţi a decis că dosarul nu este de competenţa sa, ci a Judecătoriei Focşani. Aflat încă sub măsura reţinerii, primarul Chitic a ajuns în aceeaşi seară la Judecătoria Focşani, dar stupoare: şi aici judecătorii au stabilit că nu ei sunt cei în măsură să dea soluţia, declinând competenţa către Curtea de Apel Galaţi.
Rămas în libertate după expirarea termenului reţinerii, Valerică Chitic a ajuns joi, 23 iunie, în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Galaţi, dar şi aici soluţia a fost una neaşteptată, în sensul că s-a stabilt întoarcerea dosarului la Tribunalul Vrancea. În consecinţă, vineri, 24 iunie, s-a pus din nou în discuţie cererea de arestare preventivă a primarului din Mărăşeşti.
Magistraţii au hotărât cu această ocazie să amâne până luni, 27 iunie pronunţarea, care a venit în cele din urmă prin respingerea măsurii arestului preventiv.
„Arestul preventiv nu avea nicio legătură cu fondul problemei. O măsură preventivă se ia cu scopul împiedicării unei eventuale infracţiuni, dar nu e cazul”, ne-a spus Gabriel Nicolae, avocatul primarului din Mărăşeşti.
Faţă de această decizie, Parchetul poate depune contestaţie, dar la fel de bine poate dispune controlul judiciar.
Valerică Chitic este acuzat de folosirea funcţiei pentru a favoriza alte persoane, delapidare, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu pentru a favoriza altă societate, instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional, fapte comise în cursul anilor 2021 şi 2022.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Arestarea primarului din Mărăşeşti, plimbată la trei instanţe. Judecătorii îşi declină competenţa