Secretele actorului Emanoil Petruţ, interpretul lui Tudor Vladimirescu: ziua scria poezii, iar seara îşi revedea filmele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emanoil Petruţ şi soţia sa, Catinca    FOTO:revistateatrala.radioromaniacultural.ro
Emanoil Petruţ şi soţia sa, Catinca    FOTO:revistateatrala.radioromaniacultural.ro

Născut în Mărăşeşti, oraşul erou al Primului Război Mondial, în anul 1932, Emanoil Petruţ a fost unul dintre cei mai importanţi actori de teatru şi film din România.

Emanoil Petruţ şi-a petrecut copilăria la Focşani, unde s-a stabilit împreună cu familia, aici având şi primele experienţe teatrale, pe când era elev al Liceului Unirea. Marele actor George Vraca l-a urmărit într-un astfel de spectacol, i-a remarcat talentul deosebit şi l-a sfătuit să se facă actor.

"Primul lucru pe cale l-am făcut a fost teatrul. Şi am făcut teatru la modul dezinvolt, în sensul că îmi plăcea să recit, îmi plăcea foarte mult poezia. Eram, într-un fel, copilul minune al oraşului. La Focşani, locul meu de baştină, nu exista festivitate la care să nu fiu chemat să spun versuri", scria Emanoil Petruţ într-un manuscris păstrat de fratele său.

petrut

În 1948 avea doar 16 ani şi i-a urmat sfatul maestrului Vraca, înscriindu-se la facultatea de Teatru din Iaşi. Pentru administraţia oraşului Focşani era o mare mândrie faptul că Emanoil Petruţ fusese admis ca student, astfel că timp de un an i-a suportat cheltuielile de la facultate.

Ulterior studentul avea să se transfere la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie, pe care l-a absolvit în 1953. Între 1954 şi 1983, anul în care a murit, a jucat în nu mai puţin de 51 de filme, pelicula de referinţă pentru români fiind Tudor, în 1962, unde l-a interpretat pe Tudor Vladimirescu.

S-a făcut remarcat prin timbrul inconfundabil al vocii sale, care exprima foarte mult dramatism. De asemenea, a avut peste o sută de roluri în piese de teatru.

petrut

Puţini ştiu că Emanoil Petruţ a fost şi un strălucit poet. Multe din poezii le scria în cabina sa înainte de a intra pe scenă, să-şi susţină rolul

"Când nu avea program la teatru şi nu avea nici filmări, citea sau scria. Citea cărţi uşoare, chiar şi romane poliţiste, şi scria versuri. Seara îşi revedea filmele. Şi în fiecare zi, oricât de ocupat ar fi fost, îşi găsea o oră, dimineaţa, pentru a se duce la manej, la călărie", scrie regretatul publicist focşănean Alexandru Deşliu, în "Albumu Memorial".

Mare parte din poeziile sale, pe care nu a mai apucat să le publice într-un volum, erau dedicaţii pentru soţia sa Catinca Ralea, fiica marelui filosof şi estetician Mihai Ralea, care a fost traducătoare, regizor de film şi apreciat reporter de emisiuni radio-tv.

Catinca era o femeie de o cultură rară, care l-a venerat pe Emanoil Petruţ, timp de 21 de ani cei doi având ocăsnicie bazată pe dragoste şi înţelegere.

petrut

“Mă simt atât de singur
Că-mi voie a pustiu pereţii
Şi lampa nu-mi dă lumina ce mi se cuvine,
Patul şi scaunele se mişcă printre mine.
Şi-n acest strâmt hotar
Mă las lumii în dar”,
îşi plângea Emanoil Petruţ singurătatea în poezia "Pustiu".

A suferit enorm la pierderea soţiei sale, care l-a înconjurat cu foarte multă dragoste şi care a jucat un mare rol în activitatea sa. Cei doi nu au avut copii.

"Sunt poezii de dragoste şi descântece mângâietoare de iubire închinate mai toate Catincăi, dar şi unei nebuloase Marii, poezii zguduite de presentimentul morţii şi al deşertăciunii unei existenţe extirpate de conţinut. Sunt, unele, imnuri campestre închinate plaiurilor copilăriei şi Focşaniului natal, imnuri dedicate mamei într-o duioasă notă eseniniană", spune scriitorul Gheorghe Istrate despre poeziile lui Emanoil Petruţ.

Nimic nu-i mai greu ca infinitul!

"Nimic nu-i mai greu ca infinitul!
Apasă ca o groapă nesăpată deasupra unui mormânt,
Îl flutură şi ploi şi ape şi vânt.
Dar el în spate nu-şi vede sfârşitul.

M-apasă infinitul cu stoluri din soare
Cu plâns alb de căprioare
Cu zările ce s-au ivit dar nu le văd încă,
M-apasă infinitul, iar eu rămân scultat în stâncă…
Semnez, Emanoil Petruţ, un ac într-un car
Ce s-a aruncat în noroc ca la table un zar…"

Marele actor Emanoil Petruţ s-a stins din viaţă la vârsta de 51 de ani, pe 8 august 1983, fiind înmormântat alături de Catinca în cimitirul Bellu. Astăzi, Casa de Cultură din Mărăşeşti, oraşul unde s-a născut Emanoil Petruţ, îi poartă numele.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite