Scandal cu tentă rasistă la Focşani: primarul vrea să desfiinţeze postul dedicat romilor, liderii etniei se opun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toader Constantin, liderul romilor şi Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani
Toader Constantin, liderul romilor şi Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani

Expertul local pentru romi, reprezintă principalul mediator între comunităţile locale de romi şi autorităţile administraţiei publice locale.

De aproximativ trei ani, Primăria Focşani ţine un post blocat după ce reprezentantul etniei romilor a ieşit la pensie.

Prin lege, experţii locali pe problemele romilor funcţionează la nivelul primăriilor şi sunt responsabili pentru desfăşurarea în plan local a acţiunilor de îmbunătăţire a situaţiei romilor.

La Focşani însă, primarul, care în trecut a fost sancţionat pentru discriminare la adresa acestei etnii, refuză să ofere unui reprezentant al romilor postul prevăzut inclusiv prin strategia Guvernului de incluziune.

Mai mult decât atât, vrea să desfiinţeze postul, prin transformare lui într-un post de inspector la compartimentul de presă, unde există deja mulţi angajaţi la comunicare.

„Propunem transformarea unei funcţii vacante de inspector clasa I, gradul profesional superior în inspector  clasa I gradul profesional principal. La nivelul Biroului de presă, servicii externe, cultură, sport, minorităţi se coordonează şi activitatea autorităţii referitoare la punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii de Guvern 560/2022, pentru aprobarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2020-2027”, este menţiunea din referatul aprobat de primarul Cristi Misăilă.

Deocamdată, planul edilului PSD s-a lovit de majoritatea PNL-USR din Consiliul Local, care a respins de două ori proiectul prin care se cerea desfiinţarea postului dedicat romilor.

Preşedintele romilor, care este şi consilier judeţean, încearcă să oprească abuzul, aşa cum îl consideră.

„Mă văd obligat să atrag atenţia tuturor autorităţilor locale că sunt doar la un pas distanţă de a crea un nou tip de segregare, discriminare, marginalizare, în care un post din primăria municipiului Focşani a unui expert local rom, este sacrificat de domnul Patriarh Cristi Valentin Misăilă.  În altă ordine de idei, ruşinos este că municipalitatea îşi asumă patriarhatul acestei idei, de a desfiinţa postul care ne aparţine, nouă, ca şi minoritare romă din municipiul Focşani şi care nu suntem „decât" aproximativ 5.400 de suflete. În logica domnului Misăilă, marea economie înseamnă desfiinţarea unui post vacant de 3 ani de zile, un post de o importantă benefică si strategică pentru cetăţenii romi din municipiu”, spune Toader Constantin, liderul Partidei Romilor din Vrancea.

Vă mai recomandăm:

Avertisment de la liderul romilor din Vrancea: „În mai puţin de 50 de ani, noi vom fi majoritarii în ţara noastră“

Centrul civic al Focşaniului, ocupat la o nuntă de romi. Primarul spune că a fost un „concert ad-hoc” VIDEO

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite