Românul care a învins BCR în instanţă, pentru comisioanele abuzive. Banca trebuie să-i plătească 10.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Chinde este jurist la Instituţia Prefectului Vrancea şi s-a apărat singur în instanţă. Decizia judecătorilor este definitivă, iar juristul a notificat deja banca.

Focşăneanul Marian Chinde, jurist la Prefectura Vrancea, a împrumutat de la bancă, în anul 2007, suma de 33.000 de lei. Era vorba despre un credit de nevoi personale, la dobânda pieţei, perioada de rambursare a împrumutului fiind de zece ani.

Dacă la început rata lunară pe care o plătea băncii era de 550 de lei, ulterior suma a început să crească, juristul spunându-ne că a ajuns să plătească cu până la 100 de lei mai mult pe lună. Când a cerut explicaţie, a aflat că între timp banca a început să-i perceapă două comisioane desprecare nu ştia, respectiv unui de administrare şi altul de risc.

"Am notificat banca, cu privire la eliminarea celor două comisioane, dar nu s-a întâmplat nimic. Atunci am decis să mă adresez instanţei. M-am aărat singur, pentru că înţeleg şi eu mecanismele. La Judecătoria Focşani am pierdut, nu pe fond, ci pe cale de excepţie, dar în apel, la Tribunal, am câştigat", ne-a spus Marian Chinde. De altfel, decizia instanţei, în cazul juristului Prefecturii, pronunţată la sfârşitul lunii aprilie, este clară:

"Admite apelul. În rejudecare, admite acţiunea reclamantului şi anulează clauza prevăzută la pct.9 c şi 9f din contractul de credit nr. 880/10.04.2007 încheiat cu pârâta BCR privind comisionul de administrare si comisionul de risc. Obligă pârâta să restituie reclamantului sumele încasate cu titlu de comision de risc şi comision de administrare de la data încheierii contractului până la data pronunţării prezentei cu dobânda legală calculată până la restituirea integrală a sumelor", se arată în decizia definitivă a magistraţilor Tribunalului Vrancea.

Suma pe care juristul o are de încasat de la bancă, pentru cele două comisioane care i s-au perceput, este de 10.800 de lei, bani care urmează să-i fie viraţi. "Am notificat deja banca şi am primit răspuns că în câteva zile îmi voi primi banii", ne-a spus juristul.

Marian Chinde nu este singurul vrâncean care reuşeşte să câştige împotriva unei bănci puternice din România. În 2012, Traian Ţoca a reuşit să oblige BCR să modifice dobânda şi să calculeze comisionul lunar de administrare la soldul debitor.

Acesta a contractat în 2007 un împrumut de 22.000 euro pentru nevoi personale, a beneficiat de un an cu o dobândă fixă de 6,5 %, după care, prin aplicarea dobânzii variabile, acesta a început să plătească o rată substanţial mai mare. A aflat că dobânda a fost modificată de la cota fixă la una variabilă, adică cu aproximativ patru puncte procentuale mai mare, nefiind înştiinţat de acest lucru.

După ce a aflat de la inspectorii de la Protecţia Consumatorilor că mai multe clauze contractuale intră în sfera celor considerate ca fiind abuzive, focşăneanul s-a adresat instanţei şi a câştigat.

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite