România polițiștilor inventivi. Ofițer de Poliție în timpul serviciului, comerciant ilegal de lemne în timpul liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un polițist din Vrancea a făcut avere din vânzarea de lemne de foc și fabricate din lemn pentru construcţii. Nu s-a oprit nici când superiorii l-au reclamat la DNA, iar procurorii anticorupție au descoperit în timp ce îl anchetau că ofițerul de Poliție era implicat în numeroase acte de corupție.

Polițistul făcea afaceri cu lemne și în timpul serviciului FOTO arhivă Adevărul
Polițistul făcea afaceri cu lemne și în timpul serviciului FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Galați l-a condamnat în 22 martie pe un inspector de Poliție din Vrancea la un an și șase luni de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Decizia instanței nu este definitivă.

Bărbatul lucrează ca ofițer de poliție judiciară în cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Năneşti, județul Vrancea, iar superiorii lui au descoperit că, în perioada 18.01 - 07.12.2020, polițistul vindea lemne de foc, dar şi fabricate din lemn pentru construcţii, folosindu-se de o autoutilitară care îi aparținea soacrei sale, inclusiv în timpul programului de lucru.

„În perioada 14.11.2018 - 14.07.2019, societăţile … au achiziționat și ulterior au comercializat cantitatea totală de 328,46 metri cubi de lemn de foc, în valoare de 130.000 de lei, reprezentând un număr de 125 transporturi”, au stabilit procurorii anticorupție.

De altfel, colegii lui de la secția de Poliție din Nănești știau ce face inspectorul, mai ales după ce chiar acesta le-a oferit de mai multe ori un preț „promoțional”, de aproximativ 1.800 lei pentru un transport de lemne.

„Numitul … are cunoștință despre preocupările extraprofesionale ale ofițerului de poliție …,  întrucât și lui a încercat să-i vândă material lemnos, precizându-i totodată că soluția favorabilă din dosarul penal în care acesta a fost cercetat s-ar datora polițistului”, exemplifică procurorul care s-a ocupat de caz.

Un superior al polițistului i-a atras atenția de mai multe ori atenția să renunțe la „antreprenoriat”, dar acesta a început să își evite șeful ca să nu mai fie nevoit să îi dea explicații.

În fața instanței, ofițerul de Poliție a recunoscut acuzațiile și a cerut ca judecata să se facă în procedura simplificată, astfel încât să poată beneficia de o reducere a pedepsei.

„Este de remarcat că activitatea infracţională reţinută în sarcina inculpatului este una complexă şi a avut ca scop şi rezultat obţinerea de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, atât pentru sine cât şi pentru societatea în numele căreia lucra, şi cuprinde o perioadă lungă de timp, iar circumstanţele faptice obiective ale acesteia nu decelează niciun fel de elemente de natură a diminua gravitatea infracţiunii şi periculozitatea inculpatului”, este concluzia instanței de judecată.

A cerut bani pentru renovarea propriului apartament

Pe 28.10.2019, procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu și cu privire la comiterea unor fapte de corupție de către ofițerul de Poliție. Este vorba de luare de și de dare de mită, fapte pentru care s-a dispus disjungerea dosarului, iar polițistul este anchetat acum într-un alt dosar penal.

„În cursul anului 2017, ar fi solicitat și primit de la … o sumă de bani, dar și materiale de construcții în valoare totală de aproximativ 1.500 de lei - toate folosite la lucrările de renovare a apartamentului în care locuiește. Ofițerul i-ar fi promis omului de afaceri că depozitul de materiale de construcții pe care îl administrează nu va fi supus unor eventuale controale, pe fondul relațiilor pe care le are și cu lucrători din Poliție. În alte ocazii, ofițerul de poliție ar fi pretins și primit carburant sau sume de bani în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu, cu ocazia identificării unor agenți economici semnalați că derulează activități comerciale pe linia exploatării, transportului și comercializării de agregate minerale (piatră, nisip) - printre aceștia aflându-se … și tatăl său - … este suspectat și pentru neîndeplinirea corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu pe linia activităților de poliție rutieră desfășurate cu aparatul radar, existând posibilitatea de a-l fi cooptat în activități ilegale şi pe agentul de poliție …”, explică anchetatorii.

Ulterior, în timpul anchetei privind comerțul cu lemne, procurorii anticorupție au descoperit informații privind comiterea altor fapte penale de către polițist: abuz în serviciu și instigare la comiterea aceleiași infracțiuni, luare de mită, dare de mită și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Și în acest caz polițistul s-a ales cu dosar penal.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite