Revin schelele pe monumentul Unirii. Acesta este invadat de muşchi şi licheni, urmând să intre în reparaţii capitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vr fi puse iar schele delucru
Vr fi puse iar schele delucru

obeliscul a fost într-un proces de reparaţie şi în anul 2011, dar specialiştii spun că atunci s-a intervenit doar pentru restaurarea basoreliefului din bronz şi cosmetizarea granitului roşu.

După ce anul trecut obeliscul din Piaţa Unirii a stat înconjurat de schele şi mash-uri mai bine de jumătate de an, acestea fiind înlăturate pe final de an pentru pregătirea sărbătorilor de iarnă, în acest an îşi vor face din nou apariţia schelele pe monument.

De data aceasta se doreşte o reparaţie capitală care va presupune desfacerea bucată cu bucată a granitului.

Experţii care au studiat monumentul la sfârşitul anului trecut spun că acesta a fost afectat de apă şi umezeală, lucru care a favorizat apariţia unor formaţiuni vegetale parazite, precum muşchi şi licheni. Prin urmare, Primăria Focşani are pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de marţi un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnici pentru acest obiectiv de investiţii.

Se propune alocarea de la bugetul local a sumei de 467.839 de lei, din care pentru construcţii montaj este prevăzută suma de 376.873 de lei, restul de bani însemnând proiecte tehnice, avize, plata dirigintelui de şantier.

“Prin proiectul prezent se propune desfacerea întregului placaj de granit roşu de Suedia, de sus de la vârf până la bază şi remontarea acestuia în sistem umed. Plăcile vor fi curăţate mecanic şi chimic, lustruite pe faţa văzută şi relustruite după montarea finală”, se arată în raportul municipalităţii.

Se preconizează că durata de execuţie a investiţiei să fie de şase luni.

Mai citiţi şi

FOTO Primăria se joacă cu schelele la obeliscul din Piaţa Unirii. Reparaţiile capitale vor fi făcute altădată

Obeliscul din Piaţa Unirii urmează să intre în reparaţii capitale. Cât a costat ridicarea schelelor


S-au pus schelele pe monumentul din Piaţa Unirii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite