Proiect imobiliar controversat, oprit în instanţă de USR. „Luptăm pentru dreptul oamenilor la aer curat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul clădirii de lângă fostul Tribunal Vrancea
Proiectul clădirii de lângă fostul Tribunal Vrancea

Membrii USR Vrancea şi locatarii unor blocuri din centrul Focşaniului contestă un proiect imobiliar propus de un om de afaceri şi aprobat de Consiliul Local Focşani.

Directorul Ocolului Silvic Focşani, Cristian Ionuţ Duţă, vrea s construiască în municipiul Focşani, în imediata vecinătate a fostului Tribunal Vrancea, un bloc cu patru etaje, plus acoperiş, pe un teren retrocedat de instanţă, care a servit drept spaţiu verde.

Terenul, în suprafaţă de 500 mp, se află în imediata vecinătate a clădirii fostului Tribunal Vrancea, monument istoric încadrată în prezent în gradul I de seismicitate. Chiar dacă proprietarul a obţinut toate avizele necesare, pe repede înainte,  din partea Primăriei şi a celorlalte instituţii, proiectul a ajuns să fie blocat acum în instanţă de filiala Focşani a USR.

Avându-i alături pe reprezentanţii locatarilor blocurilor din jurul terenului, care se consideră  afectaţi de viitoarea construcţie, USR a contestat în instanţă hotărârea de consiliu local prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru bloc, invocând, printre altele, că locatarii nu au fost consultaţi asupra proiectului. Useriştii speră să aducă suficiente argumente în faţa justiţiei pentru ca magistraţii să decidă corect pentru oraş.

"USR Vrancea a cerut revocarea acestei hotărâri, girată de însuşi primarul PSD Cristi Misăilă, în mod repetat. Luptăm în continuare pentru dreptul oamenilor la aer curat, la spaţii verzi, la lumină, la oaze de relaxare etc. Este injust pentru focşăneni şi total imoral ca aceşti dezvoltatori imobiliari, care invocă dreptul la proprietate, să poată planta clădiri în spaţiile dintre blocuri, cu girul consilierilor locali şi al primarului doar pentru că <<se poate>>”, spun reprezentanţii USR Focşani.

FOTO: Pe acest spaţiu ar urma să se construiască blocul

bloc duta

În acest caz, sunt două dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, unul dintre ele având termen de judecată data de 20 ianuarie.  Şeful Ocolului Silvic Focşani, Cristian Ionuţ Duţă, a dobândit terenul  în anul 2017, după ce vreme de peste două decenii acea suprafaţă a fost încadrată ca spaţiu de utilitate publică şi a servit drept saţiu verde pentru locuitorii din zonă. Şeful Ocolului Silvic spune că îşi va continua proiectul.

”Dacă nu cumpăram eu acest teren, îl cumpăra altcineva. Este fals ce se spune, că este un spaţiu verde al Focşaniului. Nu este un spaţiu verde, ci un teren intravilan pe care a apărut floră spontană. Din moment ce am demarat procedura, sunt interesat să construiesc. A fost un drum lung şi merg pe el", a declarat Cristian Ionuţ Duţă (foto jos).

teren duta

Duţă spune că vrea să construiască o clădire pentru spaţii comerciale, birouri şi locuinţe, cu patru etaje, deşi în zonă toate imobilele au trei etaje.

Cristian Ionuţ Duţă este de profesie inginer silvic şi a fost numit director al Ocolului Silvic Focşani în locul tatălui său, Gică Duţă, care a ieşit la pensie în martie anul trecut. El deţine şi o societate cu profil forestier şi nu se află la prima experienţă de dezvoltator imobiliar. Acesta a început încă de anul trecut construcţia unui bloc cu 9 etaje în Focşani, tot pe un fost spaţiu verde, pe strada Cuza Vodă Nr. 63. Terenul are o suprafaţă de aproape 2.100 mp şi acum trei ani s-a aflat şi în atenţia Primăriei Focşani, care a vrut să-l cumpere pentru amenajarea unui sens giratoriu. Potrivit şefului Ocolului Silvic Focşani, Primăria s-a retras din licitaţie atunci.

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite