(PORTRET) Mircea Bucur este orbul care a revoluţionat piaţa IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Bucur a renunțat la cărțile scrise în Braille în favoarea aparatelor Daisy și a calculatorului.
Mircea Bucur a renunțat la cărțile scrise în Braille în favoarea aparatelor Daisy și a calculatorului.

Deşi este nevăzător, Mircea Bucur creează programe IT pentru ca cei lipsiţi de simţul văzului să poată să citească.

Mircea Bucur şi-a pierdut vederea la 20 de ani în urma unei dezlipiri de retină. S-a întâmplat cu puţin timp înainte să dea examenul de bacalaureat şi a fost nevoit să scrie lucrările de susţinere a examenului pe bâjbâite.
„Profesorii îmi ţineau rigla pe foaie să scriu drept. Stăteau până îi buşea plânsul şi venea altul, pe rând", ne-a povestit Mircea.

Cu toate greutăţile pe care le întâmpina, a luptat să fie admis la o facultate de informatică, pasiunea lui. A reuşit însă la matematică. „Mi s-a spus că persoanele cu handicap nu sunt primite la facultate pentru că nu au locuri de muncă pentru ei după aceea. Am reuşit cu ajutorul domnului Adrian Păunescu, redactor pe atunci la „Scânteia". Doar i-am scris şi m-a şi ajutat. Am scris munţi de hârtie în Braille", ne-a mărturisit Mircea.

Creează programe IT

Cu timpul, Mircea a derulat proiecte care să sprijine nevăzătorii. A înfiinţat Asociaţia pentru Persoane cu Deficienţe de Vedere şi revista „Radar" scrisă exclusiv de nevăzători şi pe care o coordonează, o editează dar creează şi programele necesare pentru montarea revistei în format mp3.

Mircea a renunţat de mult timp să mai citească în limbajul Braille. Din anul 1995 când şi-a achiziţionat prima sinteză vocală ce îi „răsfoieşte" fiecare carte prin sunet.

Utilizează calculatorul ca un adevărat IT-ist şi chiar a învăţat persoanele cu vedere bună să folosească maşinăria cu taste. Mircea a pus la punct 15 biblioteci pentru nevăzători în ţară în cadrul sistemului public şi în care cărţile devin un CD ce poate fi citit „filă cu filă", cu ajutorul aparatului Daisy.

Face filme pentru orbi

Mircea Bucur „turnează" fime pentru nevăzători, totul prin Fundaţia sa „Cartea Călătoare". Practic, în filmele pentru nevăzători, persoanele cu deficienţe de vedere aud, pe lângă replicile actorilor, toate detaliile citite de lectori privid hainele actorilor, gesturile şi mimica acestora. „Avem deja câteva titluri: „Aviatorul", „Moartea domnului Lăzărescu", „432". Visul nostru este ca aceste filme să fie rulate în cinematografe dotate cu căşti, în aşa fel încât nevăzătorii să meargă la film cu prietenii lor fără să îi mai întrebe pe aceştia ce imagine rulează pe marile ecrane", ne-a spus Mircea Bucur.

Iscusit în tot ce face, preşedintele Fundaţiei „Cartea Călătoare" a „inventat" de curând programe IT pentru confecţionarea unor manuale audio pentru elevi de clasa a IV - a, pentru ca aceştia să „citească" mai repede decât în sistemul Braille.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum a început totul?

Am început după facultate împreună cu soţia mea când am înfiinţat una dintre primele firme private din Focşani. La început făceam programe de contabilitate pentru întreprinderi apoi am continuat cu editare de cărţi. Am desfiinţat-o câţiva ani mai târziu pentru că aveam şi alte servicii în paralel amândoi.

Care a fost primul job?

Am fost programator la Inspectoratul Judeţean de Calcul pentru că informatica este domeniul meu, pasiunea mea. Mi-ar fi placut enorm să fac Facultatea de Informatică, sa fiu un informatician cu diplomă, dar nu a fost să fie.

Ce-i place:

Sunt un om curios, îmi place tot ceea ce este nou: Îmi plac de asemenea foarte mult provocările. Ca pasiune, mi-ar plăcea să cânt mai bine la chitară, jazz. Îmi place să citesc literatură bună cu ajutorul sistemului Daisy.

Ce nu-i place:

Nu îmi place haosul din ultima perioadă de la noi din ţară. Nimic nu îţi mai dă certitudine. Până şi hotărârile judecătoreşti sunt discutate şi modificate. Nu se mai respectă nimic, regulile nu sunt reguli.

Profil:

NĂSCUT: 20 aprilie 1958
STUDII: Facultatea de Matematică, Universitatea „Alexandru I. Cuza" Iaşi
OCUPAŢIE: programator IT
FAMILIE: căsătorit.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite