Portret: Elena Bîrhală trăieşte prin pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiică a cunoscutului pictor de biserici Vasile Pascu, a păşit pe tărâmul artelor când avea doar 13 ani, însoţindu-şi tatăl în toată ţara. A ajuns, la maturitate, să trăiască prin pictură.

Elena Bîrhală a realizat sute de tablouri şi continuă să lucreze cu aceeaşi pasiune ca în prima zi. A fost profesor de pictură la Liceul de Arte "Gh. Tăttărăscu" din Focşani timp de 39 de ani, iar acum se dedică exclusiv acestei arte.

"Este minunat să predai copiilor, dar atunci te dai altcuiva. Este alteceva când te ocupi tu de acest lucru, când pictezi. Pentru mine, pictura este ca şi aerul. Ca atunci când îţi este sete şi bei apă. Nu îmi trebuie nimic când pictez. Acum mă bucur că sunt la pensie şi pot să pictez, să mă ocup doar de acest lucru. Tablourile le-am mai vândut, le-am şi dat cadou. Am lucrări împrăştiate peste tot. Nu este vorba de bani ci de faptul că te desparţi greu de un tablou, ca de un copil", ne-a spus pictoriţa.

Zeci de expoziţii personale

Permanent activă, Elena Bîrhală a realizat de-a lungul timpului zeci de expoziţii personale. Se inspiră în general din natură, florile fiind una dintre principalele teme în tablourile sale.

A expus în toată ţara, dar şi în Republica Moldova, iar multe lucrări au ajuns în Canada, SUA, Elveţia şi Italia.

"Fiecare are drumul lui!"

Elena Bîrhală a fost convinsă dintotdeauna că acesta este drumul pe care trebuie să îl urmeze. La fel de convinsă este că "fiecare om are drumul lui în viaţă".

"Părinţii mei spuneau mereu că nu trebuie să merg pe acest drum. Mie îmi plăcea şi istoria foarte mult, dar am ştiut dintotdeauna că asta trebuie să fac. Drept dovadă, cei doi copii ai mei sunt pictori. Oricum, nu îmi imaginam viaţa fără pictură. Pictez şi biserici, dar cel mai mult pictură de şevalet", ne-a mai spus artista.
Elena Bîrhală participă în fiecare an la expoziţii şi se bucură de prezenţa noii filiale a Uniunii Artiştilor Prastici în Focşani.

"Este un lucru mare că avem această filială. Domnul Nedelcu a reuşit să o închege şi aşa socializăm şi noi. Îmi pare foarte rău de exemplu când cineva renunţă la pictură. Oricum, cei din Bucureşti spun că noi avem viaţă culturală dezvoltată aici, că ne întâlnim şi socializăm între noi. Aşa este, organizăm foarte multe expoziţii chiar dacă oraşul este mic", a mai spus pictoriţa.

Ca orice artist ce se respectă, Elena Bîrhală are şi pictori pe care îi apreciază în mod special.

"Întotdeauna mi-a plăcut Grigorescu pentru spontaneitate, Luchian pentru frumuseţea florilor pe care le pictează şi Klimt, un pictor austriac, pentru minuţiozitatea lucrărilor", ne-a împărtăţit Elena detalii despre câţiva dintre pictori pe care îi apreciază.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce planuri aveţi pentru viitor?

În momentul de faţă pregătesc o expoziţie personal, special, ce îmi va lua, cred, aproximativ doi ani. Este vorba de foarte multe lucrări. Aceasta este bucuria pictorului, să le arate ce a făcut celor care iubesc frumosul şi în special aceasta artă. Oricum, dorinţa mea cea mai mare este să particip la expoziţiile bienale din Focşani în continuare.

Care este condiţia artistului în România?

Este adevărat că această condiţie a artistului s-a degradat foarte mult, dar omul este dator să încerce cât trăieşte. Trebuie să răzbaţi indiferent cât de greu ar părea la un moment dat.

Ce-i place:

Nu îmi plac oamenii care sunt interesaţi doar de partea materială. Pentru mine sunt doar nişte personaje pe monitorul de la televizor, nu sunt oameni vii. Îmi plac lucrurile frumoase, de aceea în unele lucruri care multora le par banale, eu găsesc ceva frumos.

Ce nu-i place:

Andrei Pleşu vorbeşte în ultima perioadă de estetica urâtului. Mi-a fost profesor. Nu accept într-adevăr urâtul, felul în care se degradează multe: aceste ţinute foarte extravagante, acea muzică ce devine mai mult zgomot, comportamentul negativ. Dar reacţionez doar prin retragere.

Profil

NĂSCUTĂ. 30 august 1943, Focşani
STUDII. Facultatea de Arte Plastice, Universitatea Bucureşti
OCUPAŢIE. Artist plastic
FAMILIE. Căsătorită, doi copii

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite