Poluare masivă într-o comună din Vrancea. Garda de Mediu spune că primăria este complice

0
Publicat:

Doar în acest an, comisarii de la Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu au descins de 11 ori în comună și au dat amenzi de peste 50.000 de euro. Ei acuză Primăria de complicitate, dar edilul comunei respinge acuzațiile.

Comisarii de mediu au dat din nou amenzi la Slobozia Bradului FOTO: CGM
Comisarii de mediu au dat din nou amenzi la Slobozia Bradului FOTO: CGM

Comuna Slobozia Bradului, localitatea cu cea mai mare comunitate de romi din Vrancea, este recunoscută pentru comerțul cu fier vechi practicat de cetățeni.

Din această activitate trăiesc sute de familii, dar cea mai mare problemă este poluarea masivă. Pentru a face rost de fier, oamenii ard cabluri, cauciucuri și plastic de la dezmembrările auto, recuperările fiind apoi valorificate  la centrele specializate sau pe „piața neagră”.

Munți de deșeuri la Slobozia Bradului FOTO: CGM
Munți de deșeuri la Slobozia Bradului FOTO: CGM

Localitatea a făcut obiectul celor mai multe sesizări ale cetăţenilor înregistrate la Garda de Mediu. Reclamaţiile venite din partea localnicilor se referă la abandonările de deşeuri, incendierile de cabluri şi anvelope care au loc aproape săptămânal în zonă şi care reprezintă un atentat la sănătatea oamenilor, prin efectele grave ale poluării.

Anul acesta, echipe ale Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu au ajuns de 11 ori în localitate, de cele mai multe ori la sesizările oamenilor. Ultima descindere a avut loc marți, când însoțiți de jandarmi, comisarii de mediu au verificat agenți economici colectori de deșeuri și au fost inspectate zone cu deșeuri abandonate și incendiate.

Cu această ocazie, comisarii au preluat două autoutilitare care transportau ilegal deșeuri și le-au indisponibilizat în vederea confiscării.

Comisarii de mediu au dat 11 amenzi în 2022 la Slobozia Bradului FOTO: CGM
Comisarii de mediu au dat 11 amenzi în 2022 la Slobozia Bradului FOTO: CGM

De altfel, fumul gros este vizibil de la mare distanță, de participanții la trafic de pe drumul european E85.

„Garda de Mediu vrânceană a făcut mai multe verificări pe teritoriul comunei de la începutul anului, aplicând 11 sancțiuni la persoane fizice și juridice în valoare de 127.000 de lei. Primăria Slobozia Bradului, pentru implicarea superficială și neeficientă în rezolvarea gravelor probleme de mediu, a fost sancționată la rândul ei, cu 115.000 lei, la care se adaugă o sesizare penală făcută de comisarii de mediu pentru infracțiuni de incendiere și depozitare ilegală de deșeuri. Problema deșeurilor este una de securitate națională, autoritățile administrației publice locale ar trebui să ia foarte în serios acest lucru”, potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.

Contactat telefonic, primarul comunei Slobozia Bradului, Merlin Ivancea, spune că sunt cetățeni rău intenționați care ei dau foc, ei filmează și tot ei sesizează.

„Noi am cam rezolvat problema cu mediul la Slobozia Bradului. Mă refer la gunoiul menajer, avem mașină de gunoi care de două ori pe săptămână ridică deșeurile de la populație. Cât privește poluarea, sunt însă niște cetățeni certați cu legea care vor să ne facă rău. Dau foc la cauciucuri, apoi filmează și trimit video-urile la Garda de Mediu. Am amenajat și o platformă pentru acest tip de deșeuri.  Avem o amendă mare de plătit și o vom plăti din bugetul comunei, pentru că dacă o voi contesta risc să o plătesc majorată. Stăm mai bine acum la încasări din taxe și impozite și o vom plăti”, ne-a declarat Merlin Ivancea, primarul din Slobozia Bradului.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite