Obeliscul din Focșani, avariat de utilajele de deszăpezire. Monumentul s-a aflat trei ani în reabilitare

0
Publicat:

Primăria municipiului Focșani a anunțat că monumentul Unirii a suferit după urma lucrărilor de deszăpezire și nu din cauza lucrărilor de proastă calitate, cum s-a spus.

Obeliscul din Piața Unirii, distrus de utilaje FOTO: Facebook/Focșani-strada mea
Obeliscul din Piața Unirii, distrus de utilaje FOTO: Facebook/Focșani-strada mea

Monumentul Unirii din Focșani a fost avariat de utilajele de deszăpezire, care au distrus mai multe plăci de marmură din partea de jos. Pe paginile de socializare, focșănenii au reacționat și au acuzat autoritățile că s-au făcut lucrări de mântuială, mai ales că obeliscul din Focșani s-a aflat aproape trei ani în reabilitare.

“Reparații de mucava, "trainice, pe bani mulți! Orașul eșuat și capturat de PSD!”, este mesajul  postat pe pagina de socializare Focșani-strada mea, însoțit de fotografii cu monumentul distrus.

Obeliscul distrus de utilaje de deszăpezire FOTO: Facebook/Focșani strada mea
Obeliscul distrus de utilaje de deszăpezire FOTO: Facebook/Focșani strada mea

“Cu pavajul de proastă calitate eram obișnuiți, deci ca să nu ne plictisim era nevoie de ceva nou”, a comentat un focșănean pe Facebook.

O zi mai târziu, Primăria Focșani a venit cu precizări, acuzându-i pe cei care au postat pe Facebook că manipulează cu interes.

“Din păcate, utilajele de deszăpezire care au acționat în Piața Unirii, au produs această distrugere. Este total neproductiv și manipulator modul în care unii activiști din Focșani sugerează că aceste plăci ar fi căzut pentru că lucrările de reabilitare ale monumentului, realizate în urmă cu câțiva ani, nu au fost corespunzătoare. Firește că avarierea monumentului în acțiunea de deszăpezire este un lucru regretabil, însă de aici până la a specula pe lângă, ține doar de interesele celor care o fac! Imediat ce starea vremii va permite, DDSP Focșani va proceda la reparațiile necesare monumentului”, a transmis Primăria Focșani.

Monumentul Unirii din Focşani s-a aflat între 2017 și 2019 în reparaţii capitale, iar reabilitarea lui a costat peste 650.000 de lei.

Iniţial, devizul de cheltuieli a fost stabilit la 450.00 de lei, dar constructorul a mai cerut bani suplimentari, motivând că a descoperit vicii ascunse la construcţie. 

Lucrările ar fi trebuie să fie finalizate înainte de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, aşa cum a promis primarul Cristi Misăilă, dar nu s-a întâmplat acest lucru, iar Primăria a fost nevoită să acopere obeliscul cu un mash, pentru a nu se pune într-o lumină proastă la sărbătoarea de la 1 Decembrie.

După reabilitare, au apărut semne că lucrările nu  au fost de cea mai bună calitate, marmura fiind permanent pătată de la materialele de proastă calitate folosite.

După reabilitare, monumentul arată mereu pătat FOTO: Ștefan Borcea
După reabilitare, monumentul arată mereu pătat FOTO: Ștefan Borcea

Monumentul Unirii din centrul Focşaniului a fost  ridicat în anul 1976 de marele sculptor Ion Jalea, în cinstea Micii Uniri de la 1859.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite